210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Blog

Δελτίο Τύπου εκδήλωσης παραρτήματος Θεσσαλονίκης “Το Όραμα Έγινε Πράξη και Συνεχίζουμε…”

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023 η μεγάλη εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της στην Πυλαία ς, όπου στεγάζονται και λειτουργούν οι Ξενώνες φιλοξενίας καρκινοπαθών και το νεότευκτο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Πλήθος εκλεκτών Θεσσαλονικέων και Μακεδόνων, με επικεφαλής την πολιτική ηγεσία της περιοχής έδωσαν το παρόν σ΄ αυτή την εκδήλωση,  όπως επίσης και η μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η κυρία συνοδευόμενη από την κόρη της Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση και τον σύζυγο της Βύρωνα Βασιλειάδη.

Μία προσπάθεια χρονών, που ξεκίνησε με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου το 1995, ολοκληρώθηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο και έδωσε στη Θεσσαλονίκη και στον ευρύτερο Μακεδονικό χώρο ένα πρωτότυπο σύγχρονο κέντρο, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Βασικός σκοπός της εκδήλωσης, που έγινε στο αίθριο του συγκροτήματος, ήταν να αντικρύσουν οι Θεσσαλονικείς ότι η υποστήριξη που παρείχαν με δωρεές, εθελοντική βοήθεια και με όποιον τρόπο μπορούσαν στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έπιασαν τόπο και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι σημαντικό στις ημέρες μας τα φιλάνθρωπα αισθήματα να εκφράζονται με έργα ουσίας και όχι με σποραδικές δημόσιες σχέσεις και . Είναι υποχρέωση της κάθε Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης να αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί με διαφανή και αποδοτικό τρόπο τα χρήματα που της εμπιστεύονται φιλάνθρωποι συμπολίτες και να δίνει εγγυημένο από εξωτερικούς ελεγκτές απολογισμό για όσα μ΄αυτά πραγματοποιεί.

Άξιο να αναφερθεί ιδιαιτέρως ως παράδειγμα προς μίμηση, με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση, η αμεσότητα και η προθυμία με την οποία η μεγάλη ευεργέτιδα Κα Μαριάννα Λάτση συνέτρεξε στη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας που δικαιωματικά φέρει το όνομα του αείμνηστου συζύγου της Νίκου Κούρκουλου και έτσι η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αποκτήσει το δεύτερο αυτοδύναμο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το ίδιο αξιόπιστο και ίσως λίγο καλύτερο απ' αυτό της Αθήνας, που έχει θεωρηθεί το στολίδι του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Καθώς η ηθική δέσμευση της Ε.Α.Ε. στο είναι ισχυρή από παλαιά, αφού ο εμπνευστής της δημιουργίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης υπήρξε ο αντιπρόεδρος μας καθηγητής Αλέξανδρος Συμεωνίδης και το οποίο νοσοκομείο στηρίξαμε με το προϊόν του Πανελλήνιου Αντικαρκινικού Εράνου της Ε.Α.Ε., θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να παραχωρήσουμε χωρίς αντάλλαγμα και τις νέες δυνατότητες φροντίδας των ασθενών να τις διαχειριστεί το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί βεβαίως η βοήθεια που προσέφεραν η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και το Υπουργείο Υγείας στην ολοκλήρωση και οργανωμένη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας.

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους για όσο και όσα συνεισέφεραν στο μεγάλο αυτό έργο.

Και αφού ολοκληρώσαμε το όραμα μας, συνεχίζουμε ανακοινώνοντας ότι το ένα από τα τριώροφα κτίρια των Ξενώνων, τη χρήση του οποίου διακρατήσαμε, θα το μετατρέψουμε σε Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας, όπου οι που υποβάλλονται σε ή έχουν επιβιώσει από τη νόσο, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα, όπως πόνου, κινητικότητας, κούρασης, ς κ.λ.π. να μπορούν να βρουν εκεί την κατάλληλη συμβουλή και παρέμβαση για τα προβλήματά τους  με ιατρείο πόνου, με κινησιοθεραπεία με χορό, γυμναστική και χρήση πισίνας, βελονισμό, μουσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.λ.π. όπως συμβαίνει σε όλα τα υγειονομικά προηγμένα κράτη.

Παράλληλα βρισκόμαστε κοντά στην επιλογή του κατάλληλου χώρου για να δημιουργήσουμε έναν Ξενώνα ασθενών τελικού σταδίου όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα να θεραπευτούν να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τέλη της ζωής «ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά». Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας το θέαμα των διακομιζόμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ασθενών γιατί κανένας δεν μπορεί να τους προσφέρει την ανάλογη φροντίδα, αφού τα νοσοκομεία είναι χώροι για θεραπεία.

Ας ενωθούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Και οι Θεσσαλονικείς και οι Μακεδόνες έδειξαν πως όταν θέλουν ξεπερνάνε την Αθήνα.

Δ.Τ. – ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ …ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ


YouTube video

 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society
Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650