215.215.1650 - 210.38.26.600

Blog

ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να εξαλειφθεί αποτελεσματικά μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, με την Αυστραλία να είναι η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει, σύμφωνα με τους κορυφαίους επιστήμονες σ’ αυτό το είδος καρκίνου.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Papillomavirus Research κατά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV, η Διεθνής Εταιρεία για τον ιό των θηλωμάτων (IPVS)  ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε σύντομα να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Το IPVS απαρτίζεται από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και παρέχει συμβουλές στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η καθηγήτρια Σ.  Γκάρλαντ, διευθύντρια του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων στο Βασιλικό Νοσοκομείο Γυναικών, δήλωσε ότι η Αυστραλία θα είναι πιθανώς η πρώτη χώρα που θα εξαλείψει αποτελεσματικά την ασθένεια. Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που εφαρμόζονται σ΄ αυτή τη χώρα ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Προβλέπουμε ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια, τα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μειωθούν σε ελάχιστα από τα συνολικά 930 που διαγιγνώσκονται ετησίως στην Αυστραλία στην εποχή μας», ανέφερε.

“Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού τόσο για αγόρια όσο και για τα κορίτσια, σε συνδυασμό με τον πληθυσμιακό έλεγχο, σημαίνει ότι είμαστε σε καλή θέση για να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα τερματίσει αποτελεσματικά αυτό το θανατηφόρο καρκίνο”.

Η τελευταία έρευνα από την ομάδα της καθηγήτριας Garland, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases , δείχνει ότι τα ποσοστά στις γυναίκες μειώθηκαν δραματικά λόγω της αποτελεσματικότητας του προγράμματος εμβολιασμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών ηλικίας 18 έως 24 ετών, ο δείκτης μειώθηκε από 22,7% σε μόλις 1,1% τα τελευταία 10 χρόνια. Ενώ μόνο το 53% των γυναικών εμβολιάσθηκαν, εξαιτίας του «φαινομένου ανοσίας της αγέλης» ή κοινωνικής ανοσίας, δηλ. μίας μορφής έμμεσης προστασίας από λοιμώδεις νόσους που παρατηρείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού έχει καταστεί άνοσο σε μια λοίμωξη, παρέχοντας έτσι και ένα μέτρο προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα) συνέβαλε στην επίτευξη μιας καλύτερης από την προβλεπόμενη πτώση. Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δείξει μείωση του HPV στους άνδρες.

Πριν από το πρόγραμμα εμβολιασμού, σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον ίο HPV.

“Εάν συνεχίσουμε με ένα επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού για αγόρια και κορίτσια και με τον πληθυσμιακό μας έλεγχο για HPV, τότε μπορούμε να εξαλείψουμε αποτελεσματικά αυτόν τον καρκίνο. Η έρευνα δείχνει μείωση των ποσοστών του που προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης μεταξύ της προσβολής από τον ιό και της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αναμένουμε ότι θα περάσουν μερικά ακόμα χρόνια πριν παρατηρήσουμε μια απότομη πτώση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας “, δήλωσε η καθηγήτρια Garland.

Παγκοσμίως η πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου δεν υπάρχουν προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Περίπου 430.000 γυναίκες κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το οικονομικά αποδοτικό καθυστερεί να εφαρμοστεί σε πολλές χώρες.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και το χαμηλότερο κόστος είναι πιθανό να μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε τη νόσο σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές χώρες», δήλωσε η καθ. Garland.

Η καθ. Garland δήλωσε επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά ανίχνευσης στους προληπτικούς ελέγχους ήταν σημαντικά για την επίτευξη της εξάλειψης της νόσου, καθώς 10 – 30% του που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν καλύπτεται από το εμβόλιο.

Ο επιπολασμός των τύπων που αφορούν τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων που καλύπτονται από το εμβόλιο τύπων εμβολίου ανθρώπινου θηλώματος (HPV) ήταν πολύ χαμηλός μεταξύ αυστραλιανών γυναικών 18-35 ετών, εννέα χρόνια μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού. Αυτό διαπίστωσε η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases, Φεβρουάριος 2018. Η μελέτη διεξήχθη από το Royal Women’s Hospital , του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Murdoch.

* Το συνδέεται με το 99,9% καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 90% των καρκίνων του πρωκτού, 65% των καρκίνων του κόλπου, 50% των καρκίνων του αιδοίου, 35% των καρκίνων του πέους και 60% των κακοήθων όγκων στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές.

……………………………….

Το κείμενο που παρουσιάζουμε δημοσιεύθηκε στις 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

στην ιστοσελίδα του Australian Research Foundation ( https://www.acrf.com.au/news/cervical-cancer/elimination-cervical-cancer-sight/ )

Η αρχική δημοσίευση έγινε αρχικά στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Royal Women’s Hospital .

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650