210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Blog

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ε.Α.Ε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

“Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου και οι δράσεις της Ε.Α.Ε”

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε) πραγματοποίησε εκδήλωση το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 12:00-14:00 στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέτρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Έχοντας ως στόχο της την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο του καρκίνου και τη μείωση των ανισοτήτων για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και πού ζουν. Η εκδήλωση περιείχε χαιρετισμούς από άτομα της πολιτικής σκηνής της χώρας ,ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες – ιατρούς, έκθεση φωτογραφίας από τα μέλη του εργαστηρίου του Κ.Η.Π.Ε.Ν μας, κοπή πίτας και μουσική συνοδεία από τη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου κ. Μαρίας Κάτσαρη.

 

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε η Δημοσιογράφος κ. Νάσια Κόλλια και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου και Πρέσβειρα του 5k Challenge της Ε.Α.Ε. κ. Μαρία Πολύζου, η οποία μετά από την προβολή ενός βίντεο σχετικού με τη δράση της Ε.Α.Ε. μίλησε για τα οφέλη της άσκησης στον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Βασίλειος Βρανάς, συνεργάτης της βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών και Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Μαρίας Συρεγγέλα, ο οποίος διάβασε έναν σύντομο χαιρετισμό. Xαιρετισμό επίσης, στην εκδήλωση απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Μαζί για τη Ζωή», κ. Αναστασία (Σάσα) Πατεράκη. Στη συνέχεια, η Κοινωνική Ψυχολόγος, Εντεταλμένη Σύμβουλος στον Τομέα Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων με ευθύνη την εποπτεία και τον συντονισμό των δράσεων του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Προαγωγής της Υγείας για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Δέσποινα Λιμνιωτάκη, αναφέρθηκε στο μεγάλο «στοίχημα» των Δήμων στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου, μιας πρότασης εφαρμοσμένης πολιτικής. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κοπή της Βασιλόπιτας, την οποία έκοψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλες και όλους για τη νέα χρονιά .Επίσης, ευχές για τη νέα χρονιά εξέφρασαν στη συνέχεια η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών με τη Ν.Δ. κ. Σοφία Βούλτεψη και η αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Ν.Δ. κ. Ζωή Ράπτη.

 

‘Επειτα, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΕΑΕ, κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος ο οποίος επικεντρώθηκε σε δυο βασικούς πυλώνες, της πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης και της «καλής» ζωής για να μειωθεί η συχνότητα της νόσου, καθώς και της συνηγορίας των δικαιωμάτων των ασθενών ζητώντας και προτείνοντας μέτρα για τη μείωση του χάσματος στην φροντίδα τους και την εξάλειψη των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται, καθώς και στη δράση της Ε.Α.Ε.

Ακολούθως, η κ. Κούκια Ευμορφία, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Η.Π.Ε.Ν.-Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι Η αύξηση των νέων περιπτώσεων νεοπλασματικών ασθενειών και η μείωση στην ηλικιακή εμφάνιση της ασθένειας δημιούργησε την ανάγκη για άμεση και ολιστική αντιμετώπιση που αφορά στις Κοινοτικές Υπηρεσίες Φροντίδας. Τα Κέντρα Ημέρας οφείλουν να εξειδικεύονται στην ψυχοογκολογία και καλούνται  να  καλύψουν εξατομικευμένα και ολοκληρωμένα τις ανάγκες του ασθενή και του φροντιστή. Θέματα ασφάλειας, αυτονομίας, ικανότητας, υποστήριξης, αυτοεκτίμησης και γνώσης στα πλαίσια της ασθένειας είναι στο επίκεντρο της φροντίδας. Υψηλού επιπέδου φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και το φροντιστή σημαίνει ότι ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του οικογενειακού και επιστημονικού συστήματος του ασθενή. Η διεπιστημονική ομάδα οφείλει να συνεργάζεται με εξωστρεφή διάθεση με όλες τις κοινοτικές και νοσοκομειακές δομές με επίκεντρο την διατήρηση και βελτίωση της σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής ευεξία του ασθενή και του φροντιστή του.

 

Η κ. Ιωάννα Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας του πόνου του ΕΚΠΑ, υποστήριξε ότι  η αναγκαιότητα πρόσβασης του καρκινοπαθούς στη θεραπεία του Πόνου και την παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο στοιχείο για την καθολική υγειονομική κάλυψη. Τα Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια από τα αναισθησιολογικά τμήματα των δημοσίων  νοσοκομείων της χώρας μας και είναι  πάγιο αίτημα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. να προστατεύσει η Πολιτεία το δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν περίθαλψη εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ασθενείς που χρήζουν Θεραπείας Πόνου και  Παρηγορικής φροντίδας, δεν είναι ασθενείς δεύτερης κατηγορίας και δεν αποτελεί πολυτέλεια το δικαίωμά τους να λαμβάνουν υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας εντός του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Τέλος, ο Δρ. Πανόπουλος Χρήστος, διευθυντής Παθολόγος – Ογκολόγος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο καρκίνος σήμερα αποτελεί αλληλουχία γονιδιακών εκφράσεων και πλεόν η ανάπτυξη θεραπειών με κυτταρικό στόχο (Στοχεύουσες θεραπείες) αποτέλεσαν την αρχή για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας. Οι στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. Η εξατομικευμένη Ογκολογία, περιλαμβάνει και άλλους τρόπους θεραπείας όπως η Ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. Η Ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σήμερα με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση ορισμένων τουλάχιστον κακοηθειών όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα κ.ά. με τις ενδείξεις της να αυξάνονται συνεχώς.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αγωνίζεται τα τελευταία 66 χρόνια και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών για όλους τους ασθενείς σε όλα τα στάδια της ασθένειας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους. Για αυτόν το λόγο προβάλλει την αποδοτικότητας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης καθώς και τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής.

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650