215.215.1650 - 210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Blog

Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια εντυπωσιακή βραδιά οργάνωσαν για να τιμήσουν την «παγκόσμια ημέρα της γυναίκας» οι του ενιαίου παραρτήματος Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ – Μουσική Εκδήλωση για την Γυναίκα

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου συγκεντρώθηκαν μαζί με εκατοντάδες μέλη και φίλους του παραρτήματος στον κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑ» στην Νέα Ιωνία και συζήτησαν, πλούτισαν τις γνώσεις τους, προβληματίστηκαν, αλλά και απόλαυσαν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα.  Μαζί τους και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Αργυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μιλτιάδης Καναβός, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η Διευθύντρια της Γυναικολογικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας και Πατησίων «Αγία Όλγα» κ. Κωνσταντίνα Μπακαλιάνου, ο Ακτινολόγος, Ραδιολόγος, Οικονομολόγος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθήνας με την παράταξη «Νέα Αρχή» κ. Ιωάννης Κατσαγκόλης, καθώς και πολλά μέλη του Δ.Σ. της «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.». Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΙΟΝΙΑΝΕΤ, την οποία εκπροσώπησε ο εκδότης κ. Βασίλειος Μαγκαναδέλλης.

Την βραδιά εγκαινίασε η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. κα Μοσχούλα Μπέστα που σε μια ομιλία με τον γενικό τίτλο  «η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία», επέτυχε να αναδείξει το νόημα και την σημασία που αποκτά η στην εποχή μας. Στην εισήγησή της η κα Μοσχούλα Μπέστα ανέφερε: «Την γιορτάζουμε, λοιπόν, σήμερα. Μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλον τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Γυναίκα. Μια λέξη γένους θηλυκού, όπως: Ζωή, γέννηση, ελπίδα, πίστη, αγάπη, υπομονή, αφοσίωση, ευτυχία. Γυναίκα. Μια λέξη με επτά γράμματα.  Σαν να λέμε: Τα επτά θαύματα του κόσμου, που μέσα τους περικλείουν την απόλυτη διαιώνιση του είδους. Γιατί η γυναίκα είναι η μήτρα της ζωής. Είναι ο βασικός κορμός της ύπαρξης.».

Η κα Μπέστα αναφέρθηκε στο ιστορικό και στους λόγους της καθιέρωσης της γιορτής της γυναίκας και σημείωσε: «Σήμερα, μετά από έναν και πλέον αιώνα, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας για το 2019 είναι: «Ισορροπία για καλύτερα». Καλούμαστε, δηλαδή, σε δράση για να επιταχυνθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, διότι κρίνεται απαραίτητη η ισότητα για να ευδοκιμήσουν οι οικονομίες και οι κοινότητες. Κι αναρωτιόμαστε: Γιατί υπάρχει έλλειψη ισότητας; Γιατί αυτό δεν είναι ατομικό θέμα. Είναι ένα θέμα βαθιά ριζωμένο στη δομή της κοινωνίας.».

Στη συνέχεια η κα Μπέστα αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως αυτή περιγράφεται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, αλλά και σε σύγχρονα κείμενα, και τόνισε τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ενσαρκώσει η γυναίκα στην καθημερινότητα. Κατά την κα Μπέστα «Η γυναίκα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πρόκλησης ψυχικών ασθενειών, που πολλές φορές οδηγούν σε φοβίες και κατάθλιψη …. Η κάθε γυναίκα βιώνει τους ρόλους της μοναδικά. Η προσωπική της ιστορία είναι αυτή που εξηγεί τη θέση που παίρνει μέσα σ’ αυτούς τους ρόλους. Ανάλογα, δηλαδή, με το ποια είναι και τι ζητάει στο σήμερα.». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η διαπίστωσή της ότι θα έπρεπε να μιλάμε «για εικονική και όχι για ουσιαστική ισότητα» ενώ όπως τόνισε «μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική από τον σύντροφό της.».

Η κα Μπέστα αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή ενάντια στις γυναίκες, επισημαίνοντας: «Η βία στις γυναίκες επεκτείνεται και στους επαγγελματικούς χώρους … Θα πρέπει επιτέλους τα ίδια τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά και ελεύθερα. Να μην κρύβουν τα τραύματά τους πίσω από το μακιγιάζ, ούτε τα τραύματα της ψυχής τους πίσω από το ψεύτικο χαμόγελό τους, αλλά, αντίθετα, να τολμήσουν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στην ελευθερία και στη δικαίωση. Γι’ αυτό, άλλωστε, σήμερα, και το Παράρτημά μας αποφάσισε να χαρίσει ένα χαμόγελο σ’ αυτές τις γυναίκες τις κακοποιημένες για να γλυκάνουμε λίγο τη μοναξιά τους, αλλά και τις ενοχές, που, ίσως, αισθάνονται για τις λάθος επιλογές τους. Προσφέρουμε, λοιπόν, σήμερα ένα μικρό δείγμα αλληλεγγύης σ’ αυτές τις γυναίκες και οφείλουμε πάρα πολλά στη δική σας ευαισθητοποίηση, στη δική σας ένθερμη ανταπόκριση σ’ αυτό το κάλεσμά μας. Για μια ακόμη, λοιπόν, φορά αποδεικνύεται ότι όταν εμείς οι γυναίκες είμαστε ενωμένες μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μέσα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μέσα από τον εθελοντισμό, βοηθάμε όχι μόνο τον συνάνθρωπό μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, φτάνοντας στην κοινωνική, ηθική και ψυχική ολοκλήρωση … Η σημερινή γυναίκα έχει χρέος να συνεχίσει τον αγώνα της με πολλούς τρόπους δράσης για να επιτύχει την καθολική εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος της. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει πρωτίστως να δώσει βαρύτητα στη δική τους σωματική και ψυχική  υγεία. Για την ψυχική θα πρέπει να βρει μέσα της την ισορροπία της.».

Η κα Μπέστα ολοκλήρωσε την ομιλία της με μια αναφορά στο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Χειρουργού Ορθοπεδικού κ. Γιάννη Λαφαζάνου και του Ψυχιάτρου κ. Γιώργου Δημόπουλου, με τίτλο: «10 λεπτά από την ευτυχία», και τόνισε: «θα κλείσω με μία ερώτηση: Μπορούμε εμείς οι γυναίκες να γιορτάζουμε κάθε μέρα, όχι μόνο στις 8 του Μάρτη; Μπορούμε κάθε μέρα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας; Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά;».

Τη σκυτάλη από την κα Μπέστα παρέλαβε ο Χειρουργός Ορθοπεδικός κ. Γιάννης Λαφαζάνος, ο οποίος στην σύντομη παρέμβασή του παρατήρησε: «Πιστεύω ότι η 8η Μαρτίου δεν είναι μόνο επέτειος, είναι υπενθύμιση, είναι και υπόσχεση. Υπενθύμιση όλων αυτών των αγώνων που έχουν γίνει και υπόσχεση για τους αγώνες οι οποίοι έρχονται, γιατί τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν εξακολουθούν να υφίστανται.». Ξεχωριστή εντύπωση όμως προκάλεσε ο κ. Λαφαζάνος και με τη δήλωσή του πως τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων που έχει γράψει και ό,τι άλλο γράψει θα πάνε στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Την πιο αισιόδοξη όμως νότα της βραδιάς, που ασφαλώς αφορά κάθε γυναίκα, προκάλεσε η ανακοίνωση του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελου Φιλόπουλου ο οποίος αναφερόμενος στην γυναικεία σημείωσε: «Εκεί που έχει ένα πλεονέκτημα η γυναίκα είναι ότι στον καρκίνο έχουμε λιγότερα περιστατικά απ’ ό,τι στους άντρες. Και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα και των ανδρών θα μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και των γυναικών».

Ο κ. Φιλόπουλος όμως αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην «γυναίκα μητέρα» εστιάζοντας στο τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που με την οικονομική κρίση βρίσκεται σε έξαρση, ενώ προβληματισμό προκάλεσε η πρόβλεψή του για το μέλλον όπου ανέδειξε τις συνέπειες που θα έχει για όλους η έλλειψη νέων ανθρώπων, τονίζοντας πως: «Εκείνο που μας περιμένει είναι μία κοινωνία γερόντων χωρίς παιδιά να τα στηρίξουν. Η Ελλάδα όχι μόνο γερνά, η Ελλάδα έχασε και ένα μεγάλο κομμάτι νέων ανθρώπων, που πήγε στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα βρεθούν άνθρωποι μόνοι τους, ασθενείς, χωρίς να ‘χουνε τον πυρήνα που στήριζε πάντα τους πολίτες μας, την οικογένειά τους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αν το φροντίσουμε εμείς, δημιουργώντας όσο μπορούμε δίκτυα στήριξης και αλληλοβοήθειας. Και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το οργανώσουμε σωστά. Και η Πολιτεία, βέβαια. Το άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι να κόψουμε την αύξηση των περιστατικών, που βλέπουμε να σημειώνονται στη χώρα μας λόγω ακριβώς και του γήρατος, με προληπτικά μέτρα. Να καταλάβουμε ότι η πρόληψη δεν είναι κουταμάρα. Δεν είναι κάποιοι ηλικιωμένοι, που μιλάνε για πρόληψη. Αποδεδειγμένα έχει ουσία. Και είναι και η πιο φτηνή λύση. Και είναι και η πιο καλή λύση. Και, επίσης, να φροντίσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την πρόσβαση σε όλους τους συμπολίτες μας στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να σημαίνει ότι ο ισούται με οικονομική καταστροφή για τον ασθενή. Δεν είναι μόνο τοξικός στο σώμα. Είναι τοξικός και στην οικογένεια και στην κοινωνική ζωή και στην των ατόμων που θα εμφανίσουν τη νόσο. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.».

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας του παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ., κα Μπολώτη, η οποία εκτελούσε και «χρέη παρουσιάστριας» της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή προσφορά του εθελοντή κ. Χάρη Γεωργιάδη και μαζί με την Ειδική Γραμματέα του παραρτήματος κα Μαρία Στασινοπούλου εξέφρασαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ένα «μεγάλο ευχαριστώ» για όλα όσα ανιδιοτελώς προσφέρει στις δράσεις του Παραρτήματος στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το έργο του.

Ακολούθησε η βράβευση των μελών της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.» για τη μακρόχρονη προσφορά της στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Μάλιστα με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων η Πρόεδρος του ενιαίου παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. σημειώνοντας: «Σήμερα, την ημέρα που γιορτάζει η γυναίκα, το Δ.Σ. του Παραρτήματός μας αποφάσισε να βραβεύσει μια ομάδα γυναικών, που εκπροσωπούνε επάξια τη γυναίκα επιστήμονα την «Παρρησία», που κι αυτή είναι γένους θηλυκού.», ενώ αμέσως μετά ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, επέδωσε την τιμητική πλακέτα στις κ.κ.: Αθηνά Βαδαλούκα (Πρόεδρο της «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.», Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής ΕΚΠΑ, Επίτιμη Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά του πόνου (EuLAP) και τ. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA) ) και Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού (Γενική Γραμματέα της «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., Αναισθησιολόγο, Διευθύντρια Αναισθησιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γ.Ο.Ν. «Άγιος Σάββας»), βραβεύοντας τη γυναίκα στο «πρόσωπο» της «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.».

Αμέσως μετά η κ. Βαδαλούκα ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. για την τιμή της βράβευσης κι ακόμη αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά στον Έλληνα ασθενή από την «ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.».

Πως όμως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα χωρίς την ανάλογη πινελιά ευαισθησίας; Η βραδιά λοιπόν ολοκληρώθηκε με ένα μελωδικό μουσικό αφιέρωμα, που παρουσίασαν η σοπράνο κ. Κρίστυ Καθαρίου-Βογιατζόγλου, μαζί με τον μουσικό, συγγραφέα μουσικών παιδικών βιβλίων, μαέστρο κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη στο πιάνο, τον βιολονίστα κ. Βασίλη Δήμο στο βιολί και τον διπλωματούχο ντράμερ  κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα στα κρουστά.

Ας απολαύσουμε ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ωραία εκδήλωση και ας συγχαρούμε το παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και ιδίως τους  του που για άλλη μια φορά έβαλαν τα δυνατά τους ώστε να αυτή η βραδιά να μείνει σε όλους αξέχαστη!

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society
Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650