Λίγα λόγια για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ( Ε.Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 από καταξιωμένους και κοινωνικά ευαίσθητους επιστήμονες με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας. Από την ίδρυση της συσπείρωσε όλους όσους ενεργά συμμετείχαν στον αντικαρκινικό αγώνα, ενώ παράλληλα συνδέθηκε και συμμετέχει ανελλιπώς σ’ όλες τις μεγάλες διεθνείς ενώσεις κατά του καρκίνου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε αυτές.

 

Με τη πάροδο του χρόνου η Εταιρεία απέκτησε ευρύτατη απήχηση στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να φτάσει να διαθέτει μέχρι πρόσφατα 115 παραρτήματα και δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έργο που παράγει, την καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες ιατρο-κοινωνικές οργανώσεις στην Ελλάδα .

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα:

 • ενημέρωση του πληθυσμού,
 • ενημέρωση των λειτουργών υγείας,
 • έγκαιρη διάγνωση,
 • ψυχοκοινωνική υποστήριξη επαγγελματιών υγείας καθώς και ,
 • αποκατάσταση και μεταθεραπευτική φροντίδα ογκολογικών ασθενών.

Κύριο βάρος έχει δοθεί στην πρόληψη της νόσου, πρωτογενή και δευτερογενή ( έγκαιρη διάγνωση), η μόνη πρακτική η οποία είναι ικανή να μειώσει τα κρούσματα καρκίνου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και οι ενημερωτικές στρατηγικές και παρεμβάσεις της Εταιρείας επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής των συμπολιτών μας, έτσι ώστε αυτός να προάγει την υγεία και να προλαμβάνει τις νόσους φθοράς, όπως είναι ο καρκίνος.

Συνοπτικά οι δραστηριότητες της Εταιρείας μας είναι :

 • Κάθε χρόνο σ’ όλη τη χώρα πραγματοποιεί με ειδικούς επιστήμονες εκατοντάδες ομιλίες ( ιδιαίτερα σε νέους σχολικής ηλικίας) και διοργανώνει ειδικές ημερίδες ή σεμινάρια για επιμόρφωση του πληθυσμού και των επιστημόνων υγείας. Υπό την αιγίδα της έχουν τεθεί και συνεχώς τίθενται Συνέδρια Πανελλήνιας Εμβέλειας για τον καρκίνο, ενώ έχει φιλοξενήσει επανειλημμένα διεθνή συνέδρια. Τα παραρτήματα της διοργανώνουν περιφερειακής εμβέλειας ιατρικές ημερίδες και σεμινάρια.
 • Η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα της www.cancer-society.gr και τη σελίδα της στο facebook ( που έχει 45.000 φίλους) καθώς και με το νέο διαδικτυακό τόπο www.cancerhellas.org
 • Κάθε χρόνο τυπώνονται και μοιράζονται δωρεάν διάφορα βιβλιαράκια και επιστημονικά βιβλία. Επίσης, ως πληροφοριακά μέσα χρησιμοποιούνται τακτικά οι βιντεοταινίες, οι αφίσες και τ’ αυτοκόλητα.
 • Η Εταιρεία έχει κατασκευάσει και λειτουργήσει στο παρελθόν δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα στην Αθήνα ( το γνωστό νοσοκομείο “Οι Άγιοι Ανάργυροι” στην Κηφισιά και ένα στη Θεσσαλονίκη, τον “Ξενώνα περιθάλψεως ασθενών με καρκίνο” ) Και τα δύο ιδρύματα με όλη την περιουσία τους παραχωρήθηκαν στο κράτος άνευ ανταλλάγματος τη δεκαετία του 80.
 • Σήμερα η Εταιρεία μας έχει κατασκευάσει το Κέντρο φροντίδας και αποθεραπείας ασθενών με καρκίνο στην Παιανία, 54 κλινών, και το Κέντρο φιλοξενίας ασθενών και συγγενών τους στην Πυλαία Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 100 κλινών. Το Κέντρο της Πυλαίας φιλοξενεί από τετραετίας ασθενείς και συγγενείς τους κάθε ημέρα, υπό την εποπτεία του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο της Παιανίας δεν κατάφερε να προσελκύσει ασθενείς ως αυτόνομο κέντρο, ενώ η προσπάθεια να παραχωρηθεί σε αντικαρκινικό νοσοκομείο, παρά την σχετική ανάγκη, προσέκρουσε στην οικονομική κρίση που είχε ενσκήψει στην πατρίδα μας, Έτσι, λειτούργησαν για περίπου 3,5 χρόνια μόνο τα τμήματα έγκαιρης διάγνωσης, τα οποία είχαν εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, και εξυπηρετήθηκαν δωρεάν χιλιάδες πολίτες, ιδίως γυναίκες.
 • Πρωτοστάτησε στην αντικαπνιστική εκστρατεία την οποία συνεχίζει με αταλάντευτη επιμονή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους σχολικής ηλικίας. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αντικαπνιστικές ενώσεις και έχει εκδώσει ειδικά βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό  για το κάπνισμα και τη διακοπή του. Σε πολλά παραρτήματα λειτουργούν ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
 • Διαθέτει το μοναδικό στη χώρα μας σύγχρονο Κέντρο Έρευνας για το Κάπνισμα ( με τον αρτιότερο εξοπλισμό μελέτης αναπνευστικού συστήματος).
 • Αναδείξαμε πρόσφατα το τεράστιο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα και συνεργαστήκαμε για την καταπολέμηση της με οργανώσεις που έχουν παρόμοιους στόχους
 • Αρχίσαμε την πανελλήνια εκστρατεία για ελεύθερους από καπνό ανοικτούς δημόσιους χώρους, με πρώτο βήμα τις «άκαπνες παιδικές χαρές».
 • Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.stopkapnisma.gr για να βοηθήσουμε όλους όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, δοκιμάζοντας και μία σχετική εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα.
 • Συμμετέχουμε σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ενώ μέλη μας συμμετείχαν Επανειλημμένα στο ENSP, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος , του οποίου η εταιρεία μας υπήρξε από τα αρχικά μέλη.
 • Συμμετείχαμε σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον έλεγχο του καπνίσματος και πρόσφατα , από το 2017, αναλάβαμε το μεγάλο πρόγραμμα για τον έλεγχο της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών για το κάπνισμα σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Διαθέτουμε κυτταρολογικό εργαστήριο, αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες κυτταρολόγους, διενεργώντας pap- test για τις γυναίκες από διάφορους Δήμους της περιοχής της Αττικής καθώς και από ακριτικές κοινότητες της χώρας.
 • Στην Αθήνα λειτουργεί το Κέντρο για την Υποστήριξη, εκπαίδευση και την έρευνα στην ψυχοκοινωνική ογκολογία ( ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο), που παρέχει στήριξη σε ασθενείς, πραγματοποιεί το ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης νοσηλευτριών που απασχολούνται σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας φροντίζοντας ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και γιατρών, ενώ συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς. Το Κέντρο πραγματοποίησε ήδη την 1η Ημερίδα του σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
 • Την τελευταία δεκαετία, αφού καθιέρωσε και στη χώρα μας τον Οκτ’ψβριο ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, προχώρησε στην κατασκευή και λειτουργία 2 κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες συνολικά εξυπηρέτησαν δωρεάν περισσότερες από 55.000 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.
 • Η Εταιρεία μας έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του Πανελλήνιου Αντικαρκινικού Εράνου, τα χρήματα του οποίου τίθενται στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας ( Είναι ο μόνος από τους Πανελλήνιους εράνους που η εταιρεία που τον διεξάγει δεν ιδιοποιείται το προϊόν του). Τα τελευταία χρόνια, λόγω δυσχερειών του κράτους δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί ο έρανος, για τον οποίον όμως έχει καταστρωθεί  ένα νέο σχέδιο υλοποίησης του.
 • Λειτουργεί το συμβουλευτικό Τμήμα κληρονομικού καρκίνου με έμφαση στον καρκίνο του μαστού και ωοθήκων. Παρέχεται πλήρη διερεύνηση του ιστορικού ( κληρονομικό δέντρο), κρίνεται αν είναι απαραίτητος ο γονιδιακός έλεγχος, εκτελείται αυτός σε προνομιακή τιμή με συνεργαζόμενο εργαστήριο και παρέχεται συμβουλευτική στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στις επιλογές των ασθενών.
 • Από το 2015 λειτουργεί το τμήμα Γονιμότητας σε Νεοπλασματικούς Ασθενείς ( ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ), που πραγματοποίησε δύο συνέδρια για την ενημέρωση των λειτουργών υγείας. Η νέα αυτή υπηρεσία προσφέρει συμβουλευτική σ’ ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα νέων ανθρώπων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν σε θεραπευτικούς χειρισμούς που μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητα τους και μεσολαβεί ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να παρέχονται στους πολίτες στην καλύτερη δυνατή τιμή.
 • Κάθε καλοκαίρι διεξάγει σε πανελλήνια κλίμακα μία συστηματική εκστρατεία για τον καρκίνο του δέρματος, με ενημερωτικές εκδηλώσεις, με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παροχή ιατρικών συμβουλών.
 • Από το 2015 σε συνεργασία με την UICC, καθιέρωσε τον εορτασμό της 4ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου και στη χώρα μας . Το επαναλάβε το 2016 και 2017 και με χαρά βλέπει να κινητοποιούνται εκείνη την ημέρα τόσο και άλλες οργανώσεις και η ίδια η κοινωνία για την ενίσχυση του αντικαρκινικού αγώνα.
 • Καθιέρωσε από το 2017 την ελληνική εβδομάδα για τον καρκίνο με κύριο σύνθημα το « Αλλάζουμε για να Ζούμε» πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κύριο στόχο την πρόληψη του καρκίνου μέσω αλλαγής της συμπεριφοράς μας.
 • Συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και πολιτικούς φορείς. Διοργάνωσε με επιτυχία στο πλαίσιο της Ελληνικής εβδομάδας για τον καρκίνο, μία ανοικτή  δημόσια συζήτηση όλων των κομμάτων για την πρόληψη της νόσου..

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι αδέσμευτη από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα και με επιμονή προάγει τον αντικαρκινικό αγώνα στη χώρα μας, πλησιάζοντας πλέον τα 60 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δράσης.

Όλες οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες της Εταιρείας μας προσφέρονται στους συμπολίτες μας δωρεάν.

Η υλοποίηση τους στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών μας και στις οικονομικές συνεισφορές ευγενικών πολιτών, ιδρυμάτων και εταιρειών.

Η έκκληση για συνεργασία απευθύνεται συνεχώς και επίμονα προς όλους τους συμπολίτες μας, γιατί πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι :

όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο παρελθόν.

 

Η Διοικητική Δομή

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που διοικείται από 12μελές συμβούλιο.

Ανώτατο όργανο της Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο.

Η Εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001 από την TUV Austria

Τα παραρτήματα της στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας διοικούνται από Διοικούσες Επιτροπές ( 7 – 9 μελών).

Το Διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν οι:

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Χειρουργός Μαστού
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Οικονομολόγος
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΕΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Καθηγητής Χειρουργικής Παν/ίου Αθηνών
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΟΡΔΙΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Νευροχειρουργός
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΤΑΘΑΚΗ – ΦΕΡΔΕΡΙΓΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – Βιοχημικός
ΤΑΜΙΑΣ: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Ορκωτός Ελεγκτής

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ :
1. ΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Κλινικός Ψυχολόγος
2. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Παθολόγος Ογκολόγος
3. ΣΙΑΦΑΚΑ ΙΩΑΝΝΑ – Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου ΕΚΠΑ
4. ΣΙΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Ιατρός Αιματολόγος
5. ΤΡΙΧΙΛΗ ΓΙΟΥΛΗ – Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κυριών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
6. ΧΟΥΧΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
1. ΓΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Χειρουργός – Οδοντίατρος
2. ΓΡΟΥΖΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ – Διευθύντρια Αιμοδοσίας ΓΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
3. ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Παθολόγος Ογκολόγος