210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Blog

Οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο, να φροντίζουν και τον εαυτό τους

Κάνετε πολλά πράγματα για να φροντίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με καρκίνο. Το άγχος από αυτές τις απαιτήσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως είναι αυτά που αφορούν τον ύπνο ή τις αλλαγές στην όρεξη. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε άγχος, κατάθλιψη ή ακόμη και μοναξιά. Περίπου οι μισοί φροντιστές δεν ξεκουράζονται αρκετά και τους λείπει ο συνεχής αδιατάρακτος ύπνος, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κουρασμένοι και να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής τους.

Είναι σημαντικό οι φροντιστές να φροντίζουν τον εαυτό τους σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

Πως να παραμείνουν σωματικά υγιείς όσοι φροντίζουν ασθενείς:

Μην καπνίζετε. Διακόψτε το αν είστε καπνιστής. Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
Περιορίστε την ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών που πίνετε.
Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Διατηρήστε τα κιλά σας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Να είστε σωματικά δραστήριοι.
Εξασφαλίσετε έναν αρκετό σε χρόνο και ξεκούραστο ύπνο.
Ελέγχετε τακτικά την υγεία σας.
Κάνετε το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο.

Τρόποι παραμονής ψυχικά και συναισθηματικά υγιείς
Νιώθετε να ξεπερνιούνται οι αντοχές σας; Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε κάποιον άλλον που μπορεί να φροντίσει για κάποιο χρονικό διάστημα τον άνθρωπο σας. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε ένα διάλειμα για να αναπευθείτε. Εάν δεν ξέρετε που θα βρείτε ένα τέτοιο άτομο ρωτήστε το γιατρό, το νοσοκομείο, την αντικαρκινική αν μπορούν να σας βοηθήσουν σ΄ αυτό.
Διατηρήστε επικοινωνία με τα άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους/ες, στην κοινότητα όπου δραστηριοποιήστε, στην εκκλησία ή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες συναισθηματικής υποστήριξη, όπως αυτή της Αντικαρκινικής.
Έχετε οικονομικές δυσκολίες; Πολλοί φροντιστές στηρίζουν τον πάσχοντα οικονομικά, αναγκάζονται να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Αναζητήστε από τους ασφαλιστικούς φορείς, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές οργανώσεις τρόπους οικονομικής υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση ένας φροντιστής πρέπει να παραμείνει ενεργός, με τακτική σωματική δραστηριότητα, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Το κείμενο βασίστηκε σε ανακοίνωση των “Κέντρων για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη” των Η.Π.Α. https://www.cdc.gov/cancer/survivors/caregivers/caring-for-yourself.htm

Ευάγγελος Φιλόπουλος
Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650