215.215.1650 - 210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Blog

8 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας η εύχεται σε όλες τις γυναίκες που διαβιούν στη χώρα μας μακροημέρευση και καλή ποιότητα ζωής.

Όλες οι γυναίκες αξίζουν αγάπης, σεβασμού και στήριξης, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές συνθήκες στις όποιες διαβιούν ή τις ατομικές ιδιαιτερότητες της κάθε μίας. Ακόμα περισσότερο αξίζουν τα καλύτερα αισθήματα οι γυναίκες που πάσχουν από κάποια ασθένεια, ιδιαίτερα από καρκίνο.

Σε αυτές τις γυναίκες η απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό και τους υπόσχεται να συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό τους, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει.

Στη χώρα ο εμφανίζεται σε περίπου 18.000 γυναίκες ετησίως, ενώ περίπου 11,5 χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου (σύμφωνα με στοιχεία του 2013 – IARC).

Οι 5 πιο συχνοί καρκίνοι που προσβάλλουν τις Ελληνίδες είναι, κατά σειρά, ο του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, της μήτρας και οι λευχαιμίες.

Θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε και πάλι πως οι συχνότερες μορφές της νόσου μπορεί να αποφευχθούν ή να διαγνωστούν έγκαιρα, γεγονός που οδηγεί σε πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Από τον καρκίνο μπορούν να προφυλαχτούν οι γυναίκες εφόσον καθιερώσουν:

Α. έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει:

 1. Αποφυγή του καπνίσματος
 2. Τήρηση της μεσογειακής διατροφής
 3. Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών ποτών ( σε μακροχρόνια τακτική βάση ή ευκαιριακά)
 4. Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος (Αποφυγή της παχυσαρκίας)
 5. Σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση και αποφυγή της πολύωρης καθιστικής ζωής
 6. Κατά την εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν, αποφυγή της λήψης για μακρύ χρονικό διάστημα θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
 7. Ερωτική ζωή με τις κατάλληλες προφυλάξεις
 8. Αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στην και του δέρματος με ισχυρά αντιηλιακά.

Β. μία τακτική ιατρική παρακολούθηση για έγκαιρη διάγνωση, που περιλαμβάνει:

 1. Τακτική κλινική εξέταση και μαστογραφικό έλεγχο μετά την ηλικία των 40 ετών
 2. Ετήσιο ή διετή έλεγχο από γυναικολόγο και πραγματοποίηση του pap –test, τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα έως λίγα χρόνια μετά τη διακοπή της.
 3. Κολονοσκόπηση μετά την ηλικία των 50 ετών ( που επαναλαμβάνεται μετά από 10 χρόνια, αν το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό)
 4. Τακτική παρακολούθηση των πνευμόνων με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας σε πολύχρονες καπνίστριες, μετά από ιατρική συμβουλή.
 5. Έλεγχος δέρματος και παρακολούθηση σπίλων σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό και πολλαπλούς σπίλους

Παρήγορο για το γυναικείο φύλλο είναι αφενός ότι προσβάλλεται από τη νόσο λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άνδρες και αφετέρου ότι υπάρχουν πλέον πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες που έχουν οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιβιώσεις με καλή ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, όμως, τα παραπάνω θετικά αντιρροπούνται από το μεγάλο ποσοστό καπνιστριών και από την συνεχώς επιδεινούμενη «επιδημία» της παχυσαρκίας των γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρυνθούν ( και ήδη το κάνουν καλύτερα από τους άνδρες) να βελτιώσουν τις συνήθειες της ζωής τους και να επιδιώκουν τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

Επίσης όλοι, πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα μέσα για ποιοτική θεραπεία και σε όσες αρρωστήσουν. Η ζωή δεν τελειώνει με τη διάγνωση του καρκίνου!

Ευάγγελος Φιλόπουλος
Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650