Γενικά
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Αυτοί οι δύο τύποι περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα κάθε τύπου αναπτύσσονται και εξαπλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Οι τύποι ονομάζονται ανάλογα με το είδος των καρκινικών κυττάρων και τη μορφή των κυττάρων στο μικροσκόπιο:
- Μικροκυτταρικό καρκίνωμα (κύτταρα δίκην βρώμης – oat cells ).
- Μικτό μικροκυτταρικό καρκίνωμα.
Παράγοντες Κινδύνου
Το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας ασθένειας χαρακτηρίζεται ως παράγοντας κινδύνου. Η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι τα άτομα σίγουρα θα νοσήσουν από καρκίνο αλλά και η απουσία τους δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν μπορεί να νοσήσουν. Όταν θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι απαραίτητο να συζητήσουν με τον γιατρό τους.
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα:
- Κάπνισμα σιγαρέτων, πούρου και πίπας στο παρόν ή στο παρελθόν. Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με το πόσο νωρίς ένα άτομο ξεκίνησε το κάπνισμα, τη συχνότητα και το χρονικό διάστημα του καπνίσματος.
- Παθητικό κάπνισμα
- Έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, βηρύλλιο, πίσσα και αιθάλη στο εργασιακό περιβάλλον
- Έκθεση στην ακτινοβολία:
- Ακτινοθεραπεία μαστού ή θώρακος
- Ραδόνιο στους οικιακούς ή εργασιακούς χώρους
- Απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία
- Ακτινοβολία μετά από έκρηξη ατομικής βόμβας
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Οικογενειακό ιστορικό
- Λοίμωξη από HIV
- Συμπληρώματα διατροφής με β-καροτένιο στους καπνιστές
Η αύξηση της ηλικίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.
Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται με τον συνδυασμό καπνίσματος με άλλους παράγοντες.
Σημεία και Συμπτώματα
Σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας του καρκίνου πνεύμονα ή άλλων καταστάσεων είναι:
- Θωρακικό άλγος.
- Βήχας που δεν υποχωρεί ή χειροτερεύει.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Αναπνευστικός συριγμός.
- Αιμόπτυση (Αιμόφυρτα πτύελα).
- Βράγχος φωνής.
- Ανεξήγητη απώλεια όρεξης και/ή βάρους.
- Αίσθημα κόπωσης.
- Δυσκολία στην κατάποση.
- Οίδημα προσώπου και/ή των φλεβών του τραχήλου.
Μερικές από αυτές είναι:
- Κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού: Μια εξέταση του σώματος για έλεγχο της γενικής κατάστασης του ασθενούς και για σημεία της ασθένειας, όπως είναι τα εξογκώματα ή οτιδήποτε άλλο φαίνεται ασυνήθιστο. Το ιστορικό των συνηθειών του ασθενούς όπως κάπνισμα, επάγγελμα καθώς και παλαιότερων ασθενειών και θεραπειών του επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται.
- Εργαστηριακές εξετάσεις: Ιατρική διαδικασία για έλεγχο δειγμάτων ιστού, αίματος, ούρων ή άλλων ουσιών του σώματος. Στοχεύει στη διάγνωση, σχεδιασμό και έλεγχο της θεραπείας ή σταδιακό έλεγχο της ασθένειας.
- Ακτινογραφία θώρακος: Μια ακτινογραφία των οργάνων και των οστών του θώρακα. Οι ακτίνες X είναι δέσμες ενέργειας που διαπερνούν το σώμα και πάνω σε ένα φιλμ παράγουν εικόνες μιας περιοχής του εσωτερικού του σώματος.
- Αξονική τομογραφία (CT) εγκεφάλου, θώρακα και κοιλιάς: Μια διαδικασία που παράγει μια σειρά από λεπτομερείς εικόνες μιας περιοχής του εσωτερικού του σώματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι εικόνες καταλήγουν σε έναν υπολογιστή που συνδέεται με το μηχάνημα ακτινών Χ. Μπορεί να χορηγηθεί σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως ή από του στόματος για καλύτερη απεικόνιση των οργάνων και ιστών.
- Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα δείγμα πτυέλων (βλέννα που αποβάλλεται από τους πνεύμονες με τον βήχα) εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για έλεγχο πιθανής ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.
- Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA): Αφαίρεση ιστού ή υγρού από τους πνεύμονες χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα με την καθοδήγηση αξονικής τομογραφίας, υπερηχογραφήματος ή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντοπιστεί ο μη φυσιολογικός ιστός ή το υγρό. Μια μικρή τομή μπορεί να γίνει στο δέρμα, η βελόνα βιοψίας εισάγεται στο παθολογικό ιστό ή υγρό, αφαιρείται ένα δείγμα και αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για έλεγχο της ύπαρξης καρκινικών κυττάρων. Μετά τη βιοψία πρέπει να γίνει ακτινογραφία θώρακος για έλεγχο επιπλοκών όπως ο πνευμοθώρακας.
- Βρογχοσκόπηση: Είναι μια τεχνική παρατήρησης του εσωτερικού της τραχείας και των αεραγωγών του πνεύμονα και με ένα εργαλείο αφαιρείται ένα δείγμα ιστού το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο για έλεγχο της ύπαρξης καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας, που ονομάζεται βρογχοσκόπιο, ο οποίος εισάγεται από τη μύτη ή το στόμα στην τραχεία και τους πνεύμονες.
- Θωρακοσκόπηση: Μια χειρουργική διαδικασία παρατήρησης των οργάνων στο εσωτερικό του θώρακα για έλεγχο ανωμαλιών. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχεται η θωρακική κοιλότητα με τη βοήθεια του θωρακοσκοπίου, ενός λεπτού σωλήνα με φως, που εισέρχεται από μία τομή που γίνεται ανάμεσα σε δύο πλευρά. Με ένα εργαλείο αφαιρείται ένα δείγμα ιστού ή λεμφαδένων το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο για έλεγχο της ύπαρξης καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να αφαιρεθεί και τμήμα του οισοφάγου ή του πνεύμονα. Αν ορισμένοι ιστοί, όργανα και λεμφαδένες δεν είναι προσβάσιμοι, τότε γίνεται μεγαλύτερη θωρακοτομή.
- Θωρακοκέντηση: Αφαίρεση υγρού από την υπεζωκοτική κοιλότητα, με τη χρήση βελόνας. Το υγρό εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για έλεγχο πιθανής ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.
- Μεσοθωρακοσκόπηση: Είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να εξεταστούν όργανα, ιστοί και λεμφαδένες στο μεσοθωράκιο (ανάμεσα στους δύο πνεύμονες) για ύπαρξη ανωμαλιών. Εισάγεται στον θώρακα του εξεταζόμενου διά μέσου μιας τομής που γίνεται πάνω από το στέρνο, ένα λεπτό, σωληνοειδές εργαλείο που λέγεται μεσοθωρακοσκόπιο. Με ένα εργαλείο αφαιρείται ένα δείγμα ιστού ή λεμφαδένων το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο για έλεγχο της ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.
- Οπτική και ηλεκτρονική μικροσκοπία: Είναι εργαστηριακή εξέταση κατά τη οποία κύτταρα από ένα δείγμα ιστού εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο για έλεγχο ορισμένων αλλαγών στα κύτταρα.
- Ανοσοϊστοχημεία: Είναι εργαστηριακή εξέταση που χρησιμοποιεί αντισώματα για την ανίχνευση αντιγόνων του δείγματος ιστού. Τα αντισώματα συνήθως συνδέονται με ένα ένζυμο ή φθορίζουσα χρωστική. Μετά την ένωση των αντισωμάτων με συγκεκριμένο αντιγόνο του δείγματος ιστού, το ένζυμο ή η χρωστική ενεργοποιούνται και το αντιγόνο είναι ορατό στο μικροσκόπιο. Αυτός ο τύπος εξέτασης στοχεύει στη διάγνωση του καρκίνου και διάκριση των τύπων καρκίνου.
Η πρόγνωση και οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τα ακόλουθα:
- Το στάδιο του καρκίνου (αν υπάρχει μόνο στη θωρακική κοιλότητα ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος).
- Την ηλικία, το φύλο και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Για ορισμένους ασθενείς η πρόγνωση εξαρτάται από το αν τους χορηγήθηκε και χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Αν βρεθεί καρκίνος του πνεύμονα, η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές που γίνονται για τη βελτίωση της θεραπείας πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Κλινικές δοκιμές γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας για ασθενείς όλων των σταδίων μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Στάδια
Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί μέσα στον θώρακα ή και σε άλλα μέρη του σώματος.
Σταδιοποίηση είναι η διαδικασία για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μέσα στους πνεύμονες ή και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν από τη διαδικασία αυτή θα καθορίσουν το στάδιο της νόσου. Ο καθορισμός του σταδίου του καρκίνου είναι σημαντικός για να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία. Μερικές από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου χρησιμοποιούνται και για τη σταδιοποίησή του. Οι ακόλουθες εξετάσεις και διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταδιοποίηση:
- Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί έναν μαγνήτη, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για λήψη μιας σειράς λεπτομερών φωτογραφιών περιοχών εντός του σώματος. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και πυρηνική μαγνητική τομογραφία (NMRI).
- Αξονική τομογραφία (CT scan): Η διαδικασία κατά την οποία γίνεται λήψη μιας σειράς λεπτομερών φωτογραφιών του εσωτερικού του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, ο θώρακας, η άνω κοιλία από διαφορετικές γωνίες. Οι φωτογραφίες λαμβάνονται μέσω ενός υπολογιστή συνδεδεμένου με ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Μπορεί να χορηγηθεί σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως ή από του στόματος για καλύτερη απεικόνιση των οργάνων και ιστών.
- Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan): Η διαδικασία εντοπισμού κακοήθων κυττάρων στο σώμα. Μια μικρή ποσότητα ραδιενεργής γλυκόζης εισάγεται στη φλέβα. Ο ποζιτρονικός τομογράφος περιστρέφεται γύρω από το σώμα και λαμβάνει φωτογραφίες των σημείων που χρησιμοποιείται η γλυκόζη στο σώμα. Τα κακοήθη κύτταρα εμφανίζονται πιο φωτεινά στις φωτογραφίες επειδή είναι πιο ενεργά και χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από τα φυσιολογικά κύτταρα. Μπορεί να γίνει μαζί με αξονική τομογραφία και η διαδικασία ονομάζεται pet-ct.
- Σπινθηρογράφημα οστών (Bone scan): Μια διαδικασία για να ελεγχθεί αν υπάρχουν ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, όπως τα καρκινικά, στα οστά. Μια πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού χορηγείται στη φλέβα και διασχίζει το κυκλοφορικό σύστημα. Το ραδιενεργό υλικό συλλέγεται στα οστά με καρκίνο και ανιχνεύεται από έναν σαρωτή.
Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ιστών, του λεμφικού συστήματος και του αίματος:
- Ιστοί. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από το σημείο που ξεκίνησε με την ανάπτυξη στις γύρω περιοχές.
- Λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από το σημείο που ξεκίνησε μπαίνοντας στο λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος διασχίζει τα λεμφαγγεία και φτάνει σε άλλα μέρη του σώματος.
- Αίμα. Ο καρκίνος εξαπλώνεται από το σημείο που ξεκίνησε μπαίνοντας στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο καρκίνος διασχίζει τα αιμοφόρα αγγεία και φτάνει σε άλλα μέρη του σώματος.
Όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος ονομάζεται μετάσταση. Τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από το σημείο που ξεκίνησαν (πρωτοπαθής όγκος) και διασχίζουν το λεμφικό ή το κυκλοφορικό σύστημα.
- Λεμφικό σύστημα. Ο καρκίνος μπαίνει στο λεμφικό σύστημα, διασχίζει τα λεμφαγγεία και σχηματίζει έναν όγκο (μεταστατικός όγκος) σε άλλο μέρος του σώματος.
- Κυκλοφορικό σύστημα. Ο καρκίνος μπαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα, διασχίζει τα αιμοφόρα αγγεία και σχηματίζει έναν όγκο (μεταστατικός όγκος) σε άλλο μέρος του σώματος.
Ο μεταστατικός όγκος ανήκει στον ίδιο τύπο καρκίνου με τον πρωτοπαθή όγκο. Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα. Η ασθένεια είναι μεταστατικός καρκίνος πνεύμονα και όχι καρκίνος εγκεφάλου.
Περιορισμένο στάδιο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Στο περιορισμένο στάδιο, ο καρκίνος βρίσκεται στους πνεύμονες απ' όπου ξεκίνησε και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στην περιοχή ανάμεσα στους πνεύμονες ή στους λεμφαδένες πάνω από την κλείδα.
Εκτεταμένο στάδιο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Στο εκτεταμένο στάδιο, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μακριά από τους πνεύμονες ή της περιοχής ανάμεσα στους πνεύμονες ή τους λεμφαδένες πάνω από την κλείδα σε άλλα μέρη του σώματος.
O υποτροπιάζων μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος ο οποίος επανεμφανίζεται μετά τη θεραπεία. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί στον θώρακα, το κεντρικό νευρικό σύστημα ή σε άλλο σημείο του σώματος.
Θεραπεία
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θεραπείας για ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Διαφορετικοί τύποι θεραπείας είναι διαθέσιμοι για τους ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Μερικές θεραπείες είναι τυποποιημένες (χρησιμοποιούνται επί του παρόντος) και μερικές μελετώνται στις κλινικές δοκιμές. Μια κλινική δοκιμή θεραπείας είναι μια ερευνητική μελέτη με σκοπό τη βελτίωση των τυποποιημένων θεραπειών ή την απόκτηση πληροφοριών για νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο. Όταν οι κλινικές δοκιμές δείξουν ότι μια νέα θεραπεία είναι καλύτερη από την τυποποιημένη θεραπεία, τότε η νέα θεραπεία μπορεί να γίνει η τυποποιημένη θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί να θέλουν να λάβουν μέρος σε μια κλινική δοκιμή. Μερικές κλινικές δοκιμές είναι διαθέσιμες σε ασθενείς που δεν έχουν ξεκινήσει θεραπεία.
Έξι τύποι τυποποιημένης θεραπείας χρησιμοποιούνται:
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει όταν ο καρκίνος βρίσκεται στον ένα πνεύμονα και στους γειτονικούς λεμφαδένες μόνο. Επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου του πνεύμονα εντοπίζεται συνήθως και στους δύο πνεύμονες, μόνο η χειρουργική επέμβαση δεν είναι συχνή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να αφαιρεθούν και λεμφαδένες για έλεγχο ύπαρξης καρκίνου σε αυτούς. Η επέμβαση μπορεί να γίνει για αφαίρεση δείγματος ιστού του πνεύμονα για να βρεθεί ο τύπος καρκίνου του πνεύμονα.
Μετά την αφαίρεση της καρκινικής μάζας που μπορεί να εντοπιστεί κατά τη χειρουργική επέμβαση, μερικοί ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση με σκοπό την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων που πιθανώς έχουν απομείνει. Η θεραπεία που χορηγείται μετά τη χειρουργική επέμβαση, για την μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου ονομάζεται επικουρική θεραπεία.
Η χημειοθεραπεία είναι η θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί φαρμακευτικές ουσίες για την διακοπή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, είτε εξουδετερώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, είτε διακόπτοντας τη διαίρεσή τους. Όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται από το στόμα, τη φλέβα ή στον μυ, η φαρμακευτική ουσία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική χημειοθεραπεία). Όταν το χημειοθεραπευτικό φάρμακο χορηγείται απευθείας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, σε ένα όργανο ή μια κοιλότητα του σώματος, όπως η κοιλιά, επιδρά κυρίως στα καρκινικά κύτταρα των συγκεκριμένων περιοχών (περιοχική χημειοθεραπεία). Ο τρόπος χορήγησης της χημειοθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.
Η ακτινοθεραπεία είναι η θεραπεία του καρκίνου η οποία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ ή άλλου τύπου ακτινοβολία για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να τα εμποδίσει να αναπτυχθούν. Υπάρχουν δύο τύποι ακτινοθεραπείας:
- Η εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα έξω από το σώμα για να στείλει ακτινοβολία πάνω στον όγκο.
- Η εσωτερική ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί μια ραδιενεργό ουσία ενσωματωμένη σε βελόνες, σπόρους, καλώδια ή καθετήρες τα οποία τοποθετούνται απευθείας μέσα ή δίπλα στον όγκο.
Ο τύπος ακτινοθεραπείας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Η εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και ως ανακουφιστική θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο γίνεται για να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου στον εγκέφαλο.
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία είναι η θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό ή στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν, να κατευθύνουν ή να αποκαταστήσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο. Αυτός ο τύπος θεραπείας ονομάζεται και βιοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία.
- Η θεραπεία με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας. Κάποιοι τύποι κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ λεμφοκύτταρα, και κάποια καρκινικά κύτταρα έχουν στην επιφάνειά τους ορισμένες πρωτεΐνες που έχουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού υπό έλεγχο. Όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν μεγάλες ποσότητες από αυτές τις πρωτεΐνες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα Τ λεμφοκύτταρα. Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος εμποδίζουν αυτές τις πρωτεΐνες και αυξάνεται η ικανότητα των Τ λεμφοκυττάρων να εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται στην θεραπεία αναπτυγμένου μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα.
Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος:
- CTLA-4 αναστολέας: Η CTLA-4 είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των Τ λεμφοκυττάρων που έχει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού υπό έλεγχο. Όταν η CTLA-4 συνδέεται με μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται B7 πάνω στο καρκινικό κύτταρο, σταματά το Τ λεμφοκύτταρο να εξουδετερώνει το καρκινικό κύτταρο. Οι CTLA-4 αναστολείς συνδέονται με τις CTLA-4 πρωτεΐνες και επιτρέπουν στα Τ λεμφοκύτταρα να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Το Ipilimumab είναι τύπος CTLA-4 αναστολέα.
- PD-1 αναστολέας: Η PD-1 είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των Τ λεμφοκυττάρων που έχει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού υπό έλεγχο. Όταν η PD-1 συνδέεται με μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται PDL-1 πάνω στο καρκινικό κύτταρο, το Τ λεμφοκύτταρο σταματά να εξουδετερώνει το καρκινικό κύτταρο. Οι PD-1 αναστολείς συνδέονται με τις PDL-1 πρωτεΐνες και επιτρέπουν στα Τ λεμφοκύτταρα να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Το nivolumab και το pembrolizumab είναι τύποι PD-1 αναστολέων.
Η θεραπεία με Laser είναι μια θεραπεία για τον καρκίνο η οποία χρησιμοποιεί μια δέσμη laser για να εξουδετερώσει καρκινικά κύτταρα.
Το ενδοσκόπιο είναι ένας λεπτός σωλήνας που χρησιμοποιείται για να εξεταστούν οι ιστοί του σώματος. Έχει φως και φακό για την εξέταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τοποθέτηση stent σε δομές του σώματος με σκοπό να τη διάνοιξή τους. Η ενδοπρόθεσης (stent) χρησιμοποιείται για την διάνοιξη των αεραγωγών που εμποδίζονται από μη φυσιολογικό ιστό.
Νέοι τύποι θεραπείας μελετώνται στις κλινικές δοκιμές.
Η θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Οι ασθενείς μπορεί να θέλουν να λάβουν μέρος σε μια κλινική δοκιμή.
Για κάποιους ασθενείς, η συμμετοχή σε μια κλινική δοκιμή μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή. Οι κλινικές δοκιμές είναι μέρος της ερευνητικής διαδικασίας για τον καρκίνο. Πραγματοποιούνται για να ανακαλυφθεί αν νέες θεραπείες για τον καρκίνο είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές ή είναι καλύτερες από τις τυποποιημένες θεραπείες.
Πολλές από τις σημερινές τυποποιημένες θεραπείες για τον καρκίνο βασίζονται σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή μπορεί να λαμβάνουν την τυποποιημένη θεραπεία ή να είναι από τους πρώτους ασθενείς που θα λάβουν μια καινούρια θεραπεία.
Οι ασθενείς που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές επίσης βοηθούν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στο μέλλον. Ακόμα και αν οι κλινικές δοκιμές δεν οδηγούν σε αποτελεσματικές νέες θεραπείες, συχνά απαντούν σε σημαντικά ερωτήματα και βοηθούν την έρευνα να προοδεύσει.
Οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν τη συμμετοχή τους σε κλινικές δοκιμές πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έναρξη της θεραπείας τους.
Μερικές κλινικές δοκιμές συμπεριλαμβάνουν μόνο ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα θεραπεία. Άλλες κλινικές δοκιμές εξετάζουν θεραπείες για ασθενείς οι οποίοι δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Υπάρχουν επίσης κλινικές δοκιμές οι οποίες εξετάζουν νέους τρόπους για να μην υπάρξει υποτροπή ή να μειώσουν τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου.
Επαναληπτικές εξετάσεις μπορεί να χρειάζονται.
Μερικές από τις εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση του καρκίνου ή τη σταδιοποίησή του μπορεί να επαναληφθούν. Μερικές εξετάσεις μπορούν να επαναληφθούν με σκοπό την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Αποφάσεις σχετικά με το αν θα συνεχιστεί, θα τροποποιηθεί ή θα διακοπεί η θεραπεία μπορεί να βασίζονται στα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.
Μερικές από τις εξετάσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται περιστασιακά μετά το τέλος της θεραπείας. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορούν να δείξουν αν η κατάσταση του ασθενούς έχει μεταβληθεί ή αν υπάρχει υποτροπή. Αυτές οι εξετάσεις ονομάζονται επαναληπτικές εξετάσεις.
Επιλογή θεραπείας για κάθε στάδιο
- Συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία στον θώρακα. Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο μπορεί να χορηγηθεί αργότερα σε ασθενείς με πλήρη απόκριση.
- Συνδυασμένη χημειοθεραπεία σε ασθενείς που δεν μπορεί να γίνει ακτινοθεραπεία.
- Χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από χημειοθεραπεία.
- Χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
- Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με πλήρη απόκριση για την πρόληψη εξάπλωσης του καρκίνου στον εγκέφαλο.
- Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης και ακτινοθεραπείας.
- Συνδυασμένη χημειοθεραπεία.
- Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο, σπονδυλική στήλη, οστά ή άλλα μέρη του σώματος που έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος ως ανακουφιστική θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Ακτινοθεραπεία στον θώρακα μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με απόκριση στη χημειοθεραπεία.
- Ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με πλήρη απόκριση για την πρόληψη εξάπλωσης του καρκίνου στον εγκέφαλο.
- Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών χημειοθεραπείας ή ανοσοθεραπείας με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θεραπεία υποτροπής
- Χημειοθεραπεία
- Ανοσοθεραπεία με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ακτινοθεραπεία ως ανακουφιστική θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Θεραπεία με Laser, τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) για διάνοιξη αεραγωγών και/ή εσωτερική ακτινοθεραπεία ως ανακουφιστική θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών χημειοθεραπείας.
Παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου
Οι θεραπείες του καρκίνου και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι παρενέργειες είναι προβλήματα που εμφανίζονται όταν η θεραπεία επηρεάζει υγιείς ιστούς ή όργανα. Ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ ατόμων που λαμβάνουν τον ίδιο τύπο θεραπείας καρκίνου.
- Αναιμία
- Απώλεια όρεξης
- Αιμορραγία και εκχυμώσεις (θρομβοπενία)
- Δυσκοιλιότητα
- Παραλήρημα
- Διάρροια
- Οίδημα
- Κόπωση
- Προβλήματα γονιμότητας σε αγόρια και άνδρες
- Προβλήματα γονιμότητας σε κορίτσια και γυναίκες
- Συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης
- Αλωπεκία
- Λοίμωξη και ουδετεροπενία
- Λεμφοίδημα
- Προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης
- Προβλήματα στόματος και λάρυγγα
- Ναυτία και έμετος
- Προβλήματα νευρικού συστήματος (Περιφερική Νευροπάθεια)
- Ανοσοθεραπεία και φλεγμονή των οργάνων
- Πόνος
- Προβλήματα σεξουαλικής υγείας στους άνδρες
- Προβλήματα σεξουαλικής υγείας στις γυναίκες
- Αλλαγές δέρματος και νυχιών
- Προβλήματα ύπνου, αϋπνία
- Προβλήματα ούρων και ουροδόχου κύστης.
Έρευνα
Έρευνες γίνονται για παροχή πληροφοριών για τον τρόπο πρόληψης, ανίχνευσης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος διότι οι επιστήμονες εντοπίζουν πολλές διαφορετικές γενετικές αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα.
Πίσω στην Εγκυκλοπαίδεια Καρκίνου