215.215.1650 - 210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Στομάχου

Στομάχου

Καρκίνος στομάχου

Γενικά

Πριν μερικές δεκαετίες ο καρκίνος του στομάχου ήταν ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η συχνότητα εμφάνισης του  μειώθηκε σημαντικά και αυτό έχει αποδοθεί στην καλύτερη συντήρηση των τροφίμων (με την ψύξη) και στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Το είναι μέρος του ανώτερου πεπτικού συστήματος, αποτελεί συνέχεια του οισοφάγου και βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το διάφραγμα, ενώ προς τα κάτω συνεχίζει στο δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του στομάχου είναι η μεγάλη οξύτητα που επικρατεί στο εσωτερικό του και η οποία διευκολύνει τη διάσπαση των τροφών.

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου

Είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ( του επιθηλίου του στομάχου). Υπάρχουν και άλλες κακοήθειες που μπορεί να εμφανιστούν στο στομάχι, όπως λέμφωμα ή μελάνωμα κ.α, αλλά είναι σπάνιες και δεν αφορούν αυτό το κεφάλαιο.

Παράγοντες κινδύνου

Η ακριβής αιτία πού ξεκινάει ένας καρκίνος στο δεν έχει προσδιοριστεί.

Παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι:

  • Η χρόνια φλεγμονή του στομάχου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται και ζει στο βλεννογόνο του οργάνου και εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση
  • Η χρόνια γαστρίτιδα, ένας χρόνιος ερεθισμός του στομάχου
  • Η με που έχουν συντηρηθεί με αλάτι (παστά), καπνιστά, η απουσία κατανάλωσης φρούτων – λαχανικών – χορταρικών,  οι πίκλες
  • Η ύπαρξη περιστατικού καρκίνου του στομάχου στην οικογένεια (οικογενειακό ιστορικό)
  • Και, βεβαίως,το

Συμπτώματα

Καθώς συμπτώματα όπως η βαρυστομαχιά ή η ναυτία είναι συνηθισμένα στην καθημερινή ζωή, δύσκολα στην αρχή μπορεί να αποδοθούστην ύπαρξη καρκίνου του στομάχου, γι’ αυτό η της νόσου σε αρχικό στάδιο είναι δύσκολη. Προβλήματα όπως καούρες, φούσκωμα, πόνος, δυσπεψία προκαλούνται από τον καρκίνο, αλλά επίσης και από άλλες χρόνιες ή οξείες παθήσεις του στομάχου

Αν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετό διάστημα, τότε είναι καλό οι πάσχοντες να ζητούν ιατρική συμβουλή.

Συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο σε πιο προχωρημένη φάση είναι η απώλεια ορέξεως και βάρους, η ναυτία και ο εμετός, οι μέλαινες κενώσεις από γαστροραγία (όχι φρέσκο αίμα στα κόπρανα, αλλά μέλαινα χρώση των κοπράνων. Μόνο σε πολύ μεγάλη αιφνίδια αιμορραγία μπορεί να υπάρξει ερυθράς χροιάς αίμα), σπανιότερα η αιματέμεση (εκροή αίματος κατά τον εμετό) και η αναιμία λόγω της αιμορραγίας για μεγάλο διάστημα του όγκου.

Πρώιμη

Όπως προαναφέρθηκε είναι δύσκολη λόγω της  πολύ συχνής εμφάνισης των ίδιων συμπτωμάτων και από άλλες καταστάσεις.

Ο πληθυσμιακός έλεγχος δεν ενδείκνυται λόγω της σπανιότητας της νόσου και της μη εύκολης ( διαδικαστικά, αλλά και οργανωτικά) εξέτασης που χρησιμοποιείται ( γαστροσκόπηση) γι΄αυτό τον λόγο.

Αν κάποιοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που διαρκεί και μετά από τη συμβουλή γιατρού η καλύτερη μέθοδος ελέγχου του στομάχου είναι η γαστροσκόπηση

Διάγνωση

Τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς, η γενική κατάσταση τους και κάποια σπάνια ψηλαφητικά ευρήματα αξιολογούνται από το γιατρό που αποφασίζει ποιός πρέπει να είναι ο περαιτέρω  έλεγχος.

Συνήθη κλινικά ευρήματα είναι η απώλεια πολλών κιλών βάρους και σημάδια αιμορραγίας (ωχρότητα ή αίμα στα κόπρανα).

Αν η νόσος είναι προχωρημένη και έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, μπορεί να υπάρχει ανάλογη συμπτωματολογία ( π.χ. ίκτερος ή απόφραξη)

Η καλύτερη εξέταση ( η εξέταση εκλογής) για τη διάγνωση είναι η γαστροσκόπηση, δηλαδή η εισαγωγή ενός λεπτού εύκαμπτου ενδοσκοπίου με το οποίο ο γιατρός (γαστρεντερολόγος) βλέπει κατ’ ευθεία ή μέσω οθόνης πώς είναι το εσωτερικό του στομάχου.  Αν σε κάποια περιοχή υπάρχει ένα μη φυσιολογικό εύρημα μπορεί να ληφθεί ένα τμήμα του για βιοψία. Η βιοψία δεν γίνεται μόνο σε περιπτώσεις καρκίνου, αλλά είναι εκ των ουκ άνευ για να τεθεί οριστικά η διάγνωση του καρκίνου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, παρά μόνο να είναι κενό το κατά την εξέταση, κάτι που επιτυγχάνεται με το να σταματήσει η τουλάχιστον για 6 ώρες πριν την εξέταση. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά και επειδή πολλοί ασθενείς αισθάνονται δυσφορία με την εισαγωγή του ενδοσκοπίου μέσα από το και τον φάρυγγα, συχνά χορηγείται ένα ηρεμιστικό ( μία ελαφρά καταστολή)

Η ακτινογραφία του στομάχου μετά από λήψη βαριούχου γεύματος ήταν πολύ διαδεδομένη εξέταση πριν την καθιέρωση της γαστροσκόπησης. Με τη βοήθεια ενός σκιαγραφικού υλικού (βάριο) που καταπίνει ο ασθενής, απεικονίζεται στην ακτινογραφία η εσωτερική ακεραιότητα ή η όποια διαταραχή του στομάχου. Είναι σχετικά απλή εξέταση, αλλά το μειονέκτημα της είναι η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος. Χρησιμοποιείται σήμερα συμπληρωματικά στην γαστροσκόπηση ή όταν δεν μπορεί να γίνει η τελευταία.

Η αξονική τομογραφία  άνω κοιλιάς είναι μία εξέταση συμπληρωματική, κυρίως μετά από τη διάγνωση με βιοψία του καρκίνου του στομάχου. Με αυτήν ελέγχεται αν υπάρχουν μεταστάσεις στους γειτονικούς του στομάχου λεμφαδένες και σε άλλα όργανα ( π.χ. ήπαρ).

Θεραπεία

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία στον καρκίνο του στομάχου είναι η χειρουργική, που ενδείκνυται όταν δεν υπάρχουν εκτεταμένες μεταστάσεις σε γειτονικά  ή απομακρυσμένα όργανα.  Με τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται είτε μεγάλο μέρος του στομαχιού ( που περιέχει τη βλάβη) ή όλο το στομάχι. Μαζί αφαιρούνται και οι γειτονικοί λεμφαδένες.. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο ή λαπαροσκοπικά.

Η μερική γαστρεκτομή αφορά κυρίως την αφαίρεση του κατώτερου τμήματος του στομάχου, το υπόλοιπο που μένει συνδέεται με το λεπτό έντερο.  Η ολική γαστρεκτομή αφορά την αφαίρεση όλου  του στομάχου και την ένωση του οισοφάγου με το λεπτό έντερο.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις η χειρουργική είναι μία παρηγορική παρέμβαση, για την άρση προβλημάτων όπως η απόφραξη ή αιμορραγία.

Υπάρχουν αναφορές για επιτυχή αφαίρεση μικρών όγκων ενδοσκοπικά.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να δοθεί είτε επικουρικά του χειρουργείου, για να μειώσει τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου και να επιμηκύνει την επιβίωση είτε ως η μόνη θεραπευτική λύση σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

 Η ακτινοθεραπεία  χορηγείται παρηγορικά για να σταματήσει  αιμορραγία ή να αρθεί μία απόφραξη, Επίσης μπορεί να χορηγηθεί επικουρικά για να ενισχύσει την χειρουργική και την χημειοθεραπευτική παρέμβαση.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society
Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650