210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Παράρτημα Πάτρας – Διαδικτυακή εκδήλωση “Ατμοσφαιρική Ρύπανση – Καρκίνος & Επιδημία Covid”

Παράρτημα Πάτρας – Διαδικτυακή εκδήλωση “Ατμοσφαιρική Ρύπανση – Καρκίνος & Επιδημία Covid”

7 Απριλίου, 2021 19:00 - 21:00

Οργανώθηκε από

Ε.Α.Ε. Παράρτημα Πάτρας

  • Ομιλητής

    Σ. Πανδής - Α. Καζαντζίδης - Απ. Βανταράκης - Κ. Ακινόσογλου - Χάρης Σώζος

  • Υπεύθυνος Παραρτήματος

    Νατάσα Ράγιου

Το Παράρτημα Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Ατμοσφαιρική Ρύπανση – Καρκίνος & Επιδημία Covid” την Τετάρτη, 7 Απριλίου 19:00 – 21:00

  • Πρόεδρος Ε.Α.Ε. Dr. Ευάγγελος Φιλόπουλος
  • Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος: κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης
  • Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Καθηγητής κ. Χρήστος Ι. Μπούρας
  • Πρόεδρος Παραρτήματος Πατρών Ε.Α.Ε. κα Νατάσα Ράγιου

Poster Εκδήλωσης
Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Συντονιστές:

  • κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.
  • κ. Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας & Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Κα Μ. Ριζογιάννη, Δημοσιογράφος, Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Ομιλητές:

  • Kαθηγητής Σ. Πανδής (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών) «Ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια και ανθρώπινη υγεία»
  • Καθηγητής Α. Καζαντζίδης (Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών) «Το δίκτυο μέτρησης ατμοσφαιρικών μικροσωματιδίων στην Πάτρα»
  • Καθηγητής Απ. Βανταράκης (Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών) «Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος – Επιδημιολογικά δεδομένα και πρόληψη»
  • Επίκουρη Καθηγήτρια Κ. Ακινόσογλου (Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών) «Κλιματική αλλαγή και πανδημίες»
  • Χάρης Σώζος, ηθοποιός, Βιωματική παρέμβαση: Η κοινωνία που υποφέρει και πως αντιδρά

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
https://upatras-gr.zoom.us/j/97563657172?pwd=MUhjZlJ3Uk15bmpLRkpmT0ZITUd2QT09
Meeting ID: 975 6365 7172
Passcode: 510923

Εκ μέρους του ΔΣ του Παραρτήματος Πάτρας
Η Πρόεδρος
Νατάσα Ράγιου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΩΝ     

Δελτίο Τύπου

Με σημαντικές επιστημονικές ομιλίες, ενδιαφέρουσες ειδήσεις, και εναρμονισμένη  στο …ηλεκτρονικό κλίμα των ημερών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της   Τετάρτης, η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του Παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με θέμα :«Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Καρκίνος και Επιδημία COVID», με την ευγενική  συμβολή της δημοσιογράφου Μαρίνας Ριζογιάννη.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, με την ευγενική χορηγία του Πανεπιστημίου Πατρών και μέσω του YouTube.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας και η Πρόεδρος του   Παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Νατάσα Ράγιου.

Τον σχολιασμό και την παρουσίαση των ομιλητών έκαναν ο καθηγητής Ακτινοθεραοευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Καρδαμάκης και ο καθηγητής Φυσικής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Αργυρίου. Μάλιστα ο κ. Αργυρίου είχε και την γενική επίβλεψη της διαδικτυακής μετάδοσης η οποία είχε άριστο αποτέλεσμα.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρος Πανδής ανέπτυξε το θέμα «Ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια και ανθρώπινη  υγεία».

Ο κ. Πανδής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κατηγορίες των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στον ατμοσφαιρικό αέρα και που αναπνέουμε, στις πηγές προέλευσής τους, τη

χημική του σύσταση καθώς και στους παράγοντες που  καθορίζουν τις συγκεντρώσεις και άρα την επικινδυνότητά τους. Έδωσε έμφαση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση των τζακιών και την ανοικτή καύση, που γίνεται για διάφορους λόγους.

Στην εισήγηση του, ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, παρουσίασε το δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο που έχει αναπτυχθεί στην Πάτρα, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους κάποιες περιοχές της πόλης εμφανίζονται   περισσότερο επιβαρυμένες και έδωσε έμφαση στο πρόβλημα που δημιουργείται   από τη χρήση των τζακιών και σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Βανταράκης στην εισήγησή του με τίτλο «Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος   –   Επιδημιολογικά δεδομένα και πρόληψη», αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, στα περιβαλλοντικά   αίτια της καρκινογένεσης, στους παράγοντες κινδύνου, τη διασύνδεση των αιωρούμενων σωματιδίων και καρκινογένεσης. Επεσήμανε δε την ανάγκη εφαρμογής  της  αρχής προφύλαξης και της πρόληψης και τις δυσκολίες εφαρμογής τους σε χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες και τη   σημασία της ισότητας στη δημόσια υγεία.

Η εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Καρολίνας Ακινόσογλου είχε τίτλο «Κλιματική αλλαγή και πανδημίες». Αναφέρθηκε στις ατμοσφαιρικές παραμέτρους που έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή, στους ξενιστές νόσων οι οποίες προσβάλλουν τον άνθρωπο και το πώς οι ξενιστές, αλλά και οι άνθρωποι επηρεάζονται από τη μεταβολή των ατμοσφαιρικών  παραμέτρων.  Εδωσε παραδείγματα ακραίων καιρικών φαινομένων και εξήγησε το πώς αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων. Αναφέρθηκε επίσης στα   μέχρι τώρα δεδομένα για το πώς οι ατμοσφαιρικές παράμετροι ενδέχεται να παρουσιάζουν τον COVID 19.

Ο γνωστός ηθοποιός κ. Χάρης Σώζος, στη βιωματική παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στους πολίτες  και στον κόσμο της Τέχνης. Είπε ότι η πανδημία, πέρα από την απειλή για τη δημόσια υγεία, αποτελεί   πρόκληση για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Απαιτείται παρέμβαση του κράτους προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ανέφερε δε την ανάγκη ύπαρξης ενός σοβαρού σχεδίου για την ανάταξη της οικονομίας. Εξήγησε δε, ότι οι φορείς της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και τελικές τοποθετήσεις. Στη δική του, ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος έδωσε έμφαση στην στρατηγική της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την καταπολέμηση της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης,  η  οποία συνίσταται, αφ’  ενός  μεν στο να πιέσει την πολιτεία για την διαρκή αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου μείωσής της, αλλά και στην ανάδειξη της ατομικής ευθύνης των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δημητρογιάννης ανακοίνωσε την δημιουργία, από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι θα αντικατασταθεί και θα ανανεωθεί  με νέο εξοπλισμό το σύστημα παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

YouTube video

 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650