210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Παράρτημα Ρόδου – Αντικαπνιστικός Νόμος

Παράρτημα Ρόδου – Αντικαπνιστικός Νόμος

15 Μαρτίου, 2019

Οργανώθηκε από

Ε.Α.Ε. Παράρτημα Ρόδου

  • Υπεύθυνος Παραρτήματος

    Μαρία Κούκουλα

Το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα επίδοσει το ψηφίσμα του Δ.Σ. του Παραρτήματος σε αρμόδιους φορείς για εφαρμογή Αντικαπνιστικού Νόμου


Όπως είναι γνωστό, ήδη από το έτος 2008, έχει ψηφιστεί και ισχύει στη χώρα μας νόμος σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και άλλους κλειστούς χώρους. Πρόκειται για το Ν. 3730/2008, ο οποίος μετά την τροποποίησή του με τον Ν.3868/2010, προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους εργασίας, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, σε κάθε είδους επιβατικούς σταθμούς, στα κάθε είδους κυλικεία, στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, ακόμα και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Ωστόσο, ο λεγόμενος συχνά και ως αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται σήμερα πλήρως στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) στη Ρόδο, εκφράζοντας τα μέλη του αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που ζητούν να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος πλήρως, καλεί:
⦁ Όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές και υπηρεσίες να πράξουν τα νόμιμα προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.
⦁ Όλους τους συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο νησί μας, προασπίζοντας το ατομικό δικαίωμά τους να αναπνέουν καθαρό αέρα.
⦁ Όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να απαγορεύσουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.
⦁ Όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι καπνιστές, να εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο και να μην καπνίζουν εντός των χώρων, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, όπως ακριβώς κάνουν όταν επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιτένις Αντριουκαΐτις, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε η Ε.Α.Ε. στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, «Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν θα καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα». Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα της πόλης των Τρικάλων και της Κοζάνης, όπου εφαρμόζεται κανονικά ο αντικαπνιστικός νόμος και ας συμβάλλουμε όλοι ώστε αυτός να εφαρμοστεί επιτέλους και στη Ρόδο. Με αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και θα προστατεύσουμε την εικόνα της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού. Για τους εκατομμύρια επισκέπτες που φιλοξενούνται ετησίως στο νησί μας είναι αδιανόητο ότι επιτρέπεται σήμερα το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Θέλουμε η Ρόδος, ο τόπος όπου ζούμε και ένας από τους κορυφαίους στην Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς, να απαλλαγεί από το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Ας προσπαθήσουμε για μία «ελεύθερη από το κάπνισμα» Ρόδο! Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε! Γ
ια το Δ.Σ. του Παραρτήματος της Ε.Α.Ε. Ρόδου
Η Πρόεδρος
Μαρία Κούκουλα
Αποδέκτες: – Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Δήμαρχος Ρόδου – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου – κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου – Αστυνομικός Διευθυντής Ρόδου – Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου – Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Ρόδου – Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου – Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου – Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρόδου – Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (Ε.Β.Ε.Δ.) – Σωματείο Εστιατόρων Νήσου Ρόδου «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650