210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

4η Φεβρουαρίου – Συνέντευξη τύπου της Ε.Α.Ε.

4η Φεβρουαρίου – Συνέντευξη τύπου της Ε.Α.Ε.

30 Ιανουαρίου, 2019 12:30 - 14:30

ΕΣΗΕΑ

Ακαδημίας 20, Αθήνα

Οργανώθηκε από

Ε.Α.Ε.

  • Ομιλητής

    Ευάγγελος Φιλόπουλος - Κορδιολής Νικόλαος - Π. Μπεχράκης - Χρ. Μιχαηλίδης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Υπουργείο Υγείας,

με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνουν για

την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου 2019

στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( αίθουσα «Φάρος» )

με κεντρικό ομιλητή

τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Vytenis Andrioukaitis,

 

παραχωρούν ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12.30

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, στον 1ο όροφο)

Στοιχεία που αφορούν στην πορεία της νόσου στη χώρα μας,

αλλά και τους στόχους της παγκόσμιας εκστρατείας καθώς και

τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες θα αναπτύξουν οι κ.κ :

Ανδρέας Ξανθός – Υπουργός Υγείας ( αναμένεται επιβεβαίωση )

Ευάγγελος Φιλόπουλος – Πρόεδρος Ε.Α.Ε

Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG,

Νικόλαος Κορδιολής, Γενικός Γραμματέας Ε.Α.Ε

Παρακαλούμε επικοινωνήστε για την παρουσία σας :

Τηλ :. 210.64.56.713 και 210.38.26.600, Εmail: dioikisi@cancerhellas.org

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση για την συνέντευξη τύπου


Δείτε το τηλεοπτικό σπότ που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου της Ε.Α.Ε. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, στον 1ο όροφο) στα πλαίσια του εορτασμού της 4ης Φεβρουαρίου

YouTube video

 

Όπως κάθε χρόνο η 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και κινητοποίηση σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτός είναι ο στόχος και το νόημα των σχετικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που οργανώνει κάθε χρόνο αυτήν την εποχή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος με τα τοπικά της Παραρτήματα.

Η καμπάνια για 2019, με κεντρικό σύνθημα «είμαι και θέλω…» ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 με την οργάνωση συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχτούν στα Μ.Μ.Ε. τα θετικά μηνύματα από τον χώρο της επιστήμης αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να όλοι να υποστηρίξουμε ώστε σύντομα η ασθένεια να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

 

Η αξιόλογη ομάδα που «επιστράτευσε» γι’ αυτόν τον σκοπό η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την πρόοδο στην καταπολέμηση της νόσου τόσο από τον Διεθνή χώρο όσο και από την Ελληνική πραγματικότητα. Διαδοχικά παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος που αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ο αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Κορδιολής που παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σχετικά με την Αγωγή Υγείας δίνοντας μάλιστα έμφαση στις δράσεις που απευθύνονται στην νέα γενιά, ενώ ο πνευμονολόγος και Διεθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τέως αν. καθηγητής Παν/μίου Αθηνών & Harvard Παναγιώτης Μπεχράκης, και ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μιχαηλίδης επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την αντικαπνιστική πολιτική και την διακοπή του καπνίσματος.

 

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι επρόκειτο όχι για μια απλή συνέντευξη τύπου αλλά για κάτι πολύ περισσότερο.
Αξίζει λοιπόν να διαβάσουμε προσεκτικά τις εισηγήσεις των ομιλητών και να συμπαραταχθούμε ενεργά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Εξάλλου το μήνυμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου «είμαι και θέλω…» αυτό ακριβώς υποδηλώνει.
Όποιος και να είναι κανείς έχει την δύναμη
να μειώσει την επίπτωση του καρκίνου στον εαυτό του, στους ανθρώπους που αγαπά, σ’ όλο τον κόσμο.
Αρκεί να δεσμευθεί γι’ αυτό και φυσικά να έχει τις απαραίτητες γνώσεις! 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου και να διαβάστε παρακάτω τα αποσπάσματα από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν

YouTube video

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου απευθύνεται στους συμπολίτες μας και τους ζητά να δραστηριοποιηθούν ώστε να:

  1. υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές (σωστή διατροφή, διατήρηση βάρους σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, τακτική σωματική άσκηση)
  2. σταματήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές (όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας –και ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων που περιέχουν υψηλό ποσοστό ζάχαρης, της καθιστικής ζωής)
  3. ενημερώνονται τακτικά από έγκυρες πηγές για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου
  4. υπόκεινται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος, του πνεύμονος (όπου υπάρχει η δυνατότητα) και του προστάτη.
  5. απαιτήσουν από τα κόμματα που ανήκουν και από την κυβέρνηση, να ασχοληθούν ουσιαστικά με την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η ευζωία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να αγνοείται όταν επηρεάζεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
  6. πιέσουν για τη δημιουργία μονάδων και δικτύων παροχής παρηγορικής φροντίδας σε ασθενείς προχωρημένων σταδίων
  7. απαιτήσουν να αυξηθούν οι εντυπωσιακά μειωμένες τα τελευταία χρόνια δαπάνες για την υγεία
  8. συμβάλλουν στην πράξη στην απομυθοποίηση και στον αποστιγματισμό της ασθένειας του καρκίνου
  9. συμμετάσχουν εθελοντικά στον αντικαρκινικό αγώνα, γιατί ο καθένας μπορεί να προσδιοριστεί από το δικό του «Είμαι» και να περιγράψει το «θέλω να…» στη στράτευση του γι΄ αυτό τον καλό σκοπό.

 

Τα 10 Δ (χωρίς ούτε ένα Δεν) για την πρόληψη του καρκίνου και για μια υγιεινή ζωή.

  • Διέκοψε το κάπνισμα
  • Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια
  • Διάλεξε σωστές τροφές
  • Δραστηριοποιήσου σωματικά
  • Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
  • Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ’ αυτόν.
  • Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι.
  • Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς
  • Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων
  • Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου

 

Ορισμένες επεξηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωση

 

Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών

Από το Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) της Π.Ο.Υ το οινόπνευμα (η αλκοόλη) είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 (κατηγορία με τα αποδεδειγμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο).

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην ποσότητα που μπορεί κάποιος να  καταναλώσει αλκοολούχα ποτά σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όσο περισσότερο οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Σύμφωνα με μελέτη του 2015 από την Αυστραλία, 3.208 καρκίνοι (2,8% όλων των μορφών καρκίνου) που εμφανίζονται σε ενήλικες αυτής της χώρας θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση οινοπνεύματος.

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση και πιθανόν προεμμηνοπαυσιακά), της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγος και λάρυγγος, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου και πιθανόν του στομάχου.

Ως εκ τούτου, η μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα η μακροπρόθεσμη, αποτελεί σημαντικό στόχο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το οινόπνευμα ήταν ένας παραμελημένος καρκινογόνος παράγοντας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από τη νέα γενιά. Οι νέοι που πίνουν τακτικά και πολύ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ στο μέλλον, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

 

Παχυσαρκία, διατροφή και σωματική άσκηση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) που ασχολείται συστηματικά με τα παγκόσμια δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, το βάρος και τη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του εντέρου, του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση), του ενδομητρίου, των νεφρών και του ήπατος. Επιπλέον, υπάρχουν  ενδείξεις ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των ωοθηκών, του προστάτη, της χοληδόχου κύστης και του στομάχου.

Αντίθετα η σωματική δραστηριότητα αποδεδειγμένα  προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου και πιθανώς προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση) και του ενδομητρίου.

Οι διαιτητικοί παράγοντες πιθανώς προστατεύουν από καρκίνους του εντέρου. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου.

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την προώθηση της σωστής διατροφής και της περισσότερης σωματικής άσκησης προτείνονται (με βάση τη διεθνή εμπειρία) τα ακόλουθα μέτρα:

  • Εφαρμογή μίας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της παχυσαρκίας, με προτεραιότητα τους νέους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου (διατροφικής φτώχειας)
  • Διευκόλυνση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε υγιεινές τροφές
  • Απαγόρευση διαφημίσεων για την εμπορία ανθυγιεινών τροφών
  • Προτεραιότητα όχι στον πρωταθλητισμό, αλλά στην ευκολότερη πρόσβαση στην άσκηση του πληθυσμού
  • Καθημερινή άσκηση των νέων στα σχολεία σ’ όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Επιβολή φόρου στα προϊόντα μεγάλης θερμιδικής περιεκτικότητας και ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη (αναψυκτικά).

 

Συνιστώμενη σωματική άσκηση:

  • Μικρά παιδιά (κάτω των πέντε ετών), μετά που αρχίζουν το περπάτημα,θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια για τουλάχιστον 180 λεπτά (3 ώρες) την ημέρα
  • Παιδιά και οι νέοι (5-18 ετών) τουλάχιστον 60 λεπτά (1 ώρα) μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ημερησίως. Η έντονη δραστηριότητα ενίσχυσης και οστών θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.
  • Ενήλικες (19+ ετών), τουλάχιστον 150 λεπτά (2 1/2 ώρες) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα  την εβδομάδα,  με ημερήσια ελάχιστη διάρκεια τα 10λεπτά ή περισσότερο. Η σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερο ασκείται κάποιος (είτε χρονικά, είτε πιο έντονα), τόσο μεγαλύτερα είναι τα πιθανά οφέλη στην υγεία του.

 

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας 

Εξατμίσεις κινητήρων ντίζελ

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ ταξινομούνται από το IARC ως καρκινογόνο Ομάδας 1. Οι εξατμίσεις των κινητήρων ντίζελ είναι ένα από τα πιο κοινά επαγγελματικά καρκινογόνα αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και πιθανώς της ουροδόχου κύστεως.

Οι επαγγελματίες οδηγοί που εκτίθενται σε καυσαέρια ντίζελ είναι επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου για τους παραπάνω καρκίνους.

Στοιχεία από τρεις μελέτες δείχνουν ότι η εξάτμιση του κινητήρα ντήζελ σε επίπεδα που είναι κοινά στο χώρο εργασίας και στο περιβάλλον φαίνεται να δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για καρκίνο του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ζωής. Η προηγούμενη επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση σε καυσαέρια κινητήρων ντίζελ εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 1,3% και το 4,8% των ετήσιων θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Θέρμανση  

Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

ΚΕΕΛΠΝΟ 2013

 

Συστάσεις προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού (ACS)

  • Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται να αρχίζουν τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία από την ηλικία των 45 ετών.
  • Στις γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν ετήσιο προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία,εάν το επιθυμούν.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία κάθε χρόνο.
  • Οι γυναίκες 55 ετών και άνω συνιστάται να κάνουν προληπτική μαστογραφία κάθε 2 χρόνια, ή μπορεί να συνεχίσουν τον ετήσιο έλεγχο.
  • Ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα μια γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και αναμένεται να ζήσει ακόμα άλλα 10 χρόνια ή περισσότερο.
  • Ο κλινικός έλεγχος δεν φαίνεται να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση. 
  • Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη, τους περιορισμούς, και τις πιθανές επιβαρύνσεις που συνδέονται με τον προληπτικό έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς είναι συνήθως οι μαστοί τους και να αναφέρουν αμέσως στο γιατρό τους τυχόν αλλαγές που παρατηρούν.
  • Μερικές γυναίκες – λόγω του οικογενειακού ιστορικού τους, μιας γενετικής προδιάθεσης ή άλλων παραγόντων – θα πρέπει μαζί με τη μαστογραφία να ελέγχονται και με μαγνητική τομογραφία. (Ο αριθμός των γυναικών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πολύ μικρός.)

 

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου

  • Σιγμοειδοσκόπηση κάθε 5 χρόνια, ή
  • Κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, ή
  • Ακτινογραφία διπλής αντίθεσης μετά βαριούχο υποκλυσμό 5 χρόνια,
  • Ετήσιο τεστ αφανούς αιμορραγίας (guaiac-based) (gFOBT), ή
  • Ετήσιο ανοσοϊστοχημικό τεστ κοπράνων (FIT), ή
  • Τεστ DNA κοπράνων (sDNA) κάθε 3 χρόνια

 

Έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου μήτρας

  • Ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 21 ετών. Οι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 21 ετών δεν θα πρέπει να εξετάζονται.
  • Οι γυναίκες μεταξύ 21 και 29 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Το HPV τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτός αν χρειάζεται μετά από ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου.
  • Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 65 ετών θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου καθώς και ένα τεστ HPV (που ονομάζεται «συνδυασμένο τεστ») κάθε 5 χρόνια. Αυτή είναι η προτιμώμενη προσέγγιση, αλλά είναι επίσης σωστό και αν κάνουν μόνο τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια.
  • Οι γυναίκες άνω των 65 ετών που έκαναν τακτικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τα τελευταία 10 χρόνια με φυσιολογικά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ελέγχονται πλέον γι΄ αυτόν. Μόλις σταματήσει ο έλεγχος, δεν θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι. Οι γυναίκες με ιστορικό σοβαρής προκαρκινικής βλάβης τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ελέγχονται για τουλάχιστον 20 έτη μετά την διάγνωση, ακόμα και μετά τα 65 έτη.
  • Μια γυναίκα που της έχει αφαιρεθεί η μήτρα και ο τράχηλος (ολική υστερεκτομή) για λόγους που δεν σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και που δεν έχει ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή σοβαρές προ-καρκινικές βλάβες δεν πρέπει να ελέγχεται.
  • Όλες οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV θα πρέπει να εξακολουθούν να ακολουθούν τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τις ομάδες τους.
  • Μερικές γυναίκες – λόγω της ιστορίας της υγείας τους (λοίμωξη HIV, μεταμόσχευση οργάνων, η έκθεση DES, κ.λπ.) – μπορεί να χρειαστούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥ,  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που διαχρονικά διδάσκει την αξία της πρόληψης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι συνδιοργανωτές της ειδικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα και την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με κύριο ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Dr Vytenis Andriukaitis.

Η εκδήλωση, με σημαντικές προσωπικότητες και πλούσια σε περιεχόμενο, παράλληλα με την ανάδειξη του καρκίνου ως προλήψιμης αλλά και θεραπεύσιμης πλέον νόσου, αποσκοπεί και στην ανάδειξη της ανάγκης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας του τόπου μας, που θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας, αν και έχει μειώσει σημαντικά το κάπνισμα και επιπλέον έχει αναλάβει τον Πανευρωπαϊκό συντονισμό του Joint Action for Tobacco Control, εντούτοις, δεν παύει να είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, όπου η παραβίαση της σχετικής με το κάπνισμα νομοθεσίας αποτελεί μια θλιβερή καθημερινή πραγματικότητα.

Παναγιώτης Μπεχράκης

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Dr Vytenis Andriukaitis, καλεί την Κυβέρνηση, κάθε υπεύθυνο φορέα και κάθε Έλληνα πολίτη σε άμεση εφαρμογή ενός νόμου, που η παραβίασή του αποτελεί μία πηγή καρκινογένεσης και μια εκτεταμένη μορφή βίας εναντίον μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολιτών με αναπνευστικά, καρδιαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, όπως επίσης και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που απροστάτευτοι υποχρεώνονται σε συνθήκες εργασίας ανάλογες με εκείνες των ορυχείων του 15ου αιώνα. Κατάφωρη παραβίαση μεγάλης σειράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξήγητη σιωπή!

Η πολιτισμική ντροπή της χώρας έρχεται και αυτή να συμπληρώσει την ανάγκη για μια πραγματική ευρωπαϊκή συμπεριφορά όλων μας. Σήμερα, καλούμαστε απλά να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας, να δράσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες και να γυρίσουμε οριστικά μια αρνητική σελίδα της ιστορίας μας, που μόνο από ευαισθησία προς τον άνθρωπο δεν χαρακτηρίζεται.

Οι συνθήκες είναι πρόσφορες δεδομένου ότι:

  • Η νομοθεσία μας για το κάπνισμα είναι από τις πληρέστερες στον κόσμο.
  • Η κοινωνία μας, σχεδόν καθολικά, εκφράζει θυμό και ντροπή για τη μη εφαρμογή της.
  • Η νέα γενιά και η εκπαιδευτική κοινότητα επίμονα επιζητούν την εφαρμογή αυτή.

Γιατί λοιπόν όχι;

Γιατί λοιπόν σε ένα κλίμα συναίνεσης δεν προχωρούμε με απλά βήματα στην εφαρμογή μιας υφιστάμενης νομοθεσίας από την οποία όλοι μόνο κέρδη θα αποκομίσουμε;

Μήπως επειδή, όπως λέγεται, ο Έλληνας είναι ατίθασος και δεν έχουμε επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Μα που είναι ο ατίθασος Έλληνας στο μετρό, στο αεροδρόμιο, στα λεωφορεία, στα πολυκαταστήματα, στις τράπεζες, στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, στα διάφορα συνέδρια, στα πανάκριβα εστιατόρια και σε τόσα άλλα μέρη, όπου ο νόμος εφαρμόζεται με την απλούστατη συναινετική διαδικασία του “εδώ δεν καπνίζουμε”;

Είναι εξίσου απλό αυτό να γίνει άμεσα στα κυβερνητικά καταστήματα.

Δεν είναι οι ελεγκτές που θα εφαρμόσουν το νόμο στη Βουλή, ούτε στα Υπουργεία, στα Δικαστήρια, στα Αστυνομικά Τμήματα, στο Πεντάγωνο, στους Στρατώνες, στα Πανεπιστήμια, στα γραφεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ή στις αναρίθμητες εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κράτους. Ενός Κράτους, που πρώτο, οφείλει να εκδηλώσει έμπρακτα το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για την εφαρμογή της ίδιας του της νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας, που μάλιστα ισχύει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Παράλληλα, προτείνεται και η συναίνεση πολιτείας και πολιτών στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Εδώ, απαιτείται η συνεργασία των ΜΜΕ και βέβαια των ελεγκτικών μηχανισμών, που φυσικά υπάρχουν.

Ένα απλό σχέδιο θα μπορούσε να βασιστεί στην ακόλουθη σειρά τριών φάσεων:

Φάση πρώτη διάρκειας ενός μηνός: επίσημη εξαγγελία, από όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμίδα,  της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης και ενημέρωση του κοινού και των καταστηματαρχών για τις βασικές αρχές του νόμου.

Φάση δεύτερη διάρκειας τριών μηνών: αποσύρονται τα σταχτοδοχεία από τους χώρους, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και αναρτώνται τα σχετικά απαγορευτικά σήματα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται, επιθεωρούν και επιβάλλουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία σε κάθε κατάστημα που τυχόν διαθέτει σταχτοδοχεία ή αμελεί ως προς τη σήμανση.

Φάση τρίτη μόνιμης διάρκειας: ο κάθε καταστηματάρχης ή υπάλληλος καταστήματος πολύ απλά και ευγενικά παρατηρεί και ενημερώνει τον οποιονδήποτε τυχόν παραβάτη της νομοθεσίας και φυσικά καλεί τις αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αυτή είναι η σημερινή μου πρόταση για ένα ακόμη βήμα μπροστά στο θέμα του καπνίσματος, με αρχή πάντοτε ότι «καπνιστές και μη καπνιστές έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κάπνισμα».

Φυσικά, η εφαρμογή των νόμων είναι καθήκον της εκτελεστικής εξουσίας.

Είναι όμως και καθήκον των πολιτών να απαιτούν την εφαρμογή αυτή, ιδίως όταν θίγονται τόσο άμεσα τα θέματα της υγείας τους.

Τέλος, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, επιτρέψτε μου να καταθέσω την προσωπική μου άποψη, ότι ο καρκίνος δεν “ξορκίζεται”, αλλά νικάται κατά κράτος όταν τα επιστημονικά επιτεύγματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του βρίσκουν το δρόμο της εφαρμογής τους σε κοινωνικό επίπεδο.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΣΗΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Ανήκω σε ένα επάγγελμα που – δεν ξέρω εάν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, αλλά εμπειρικά σας λέω ότι πρέπει να έχει χάσει τους περισσότερους ανθρώπους του από δύο κυρίως νόσους, καρδιά και καρκίνο. 

Το ότι σχεδόν όλοι από αυτούς πέθαναν εξαιτίας του καπνίσματος – ενεργού ή παθητικού – νομίζω πως δεν χρειάζεται να αποδείξω.

Όταν ανακαλώ στη μνήμη μου τις υπέροχες νυχτερινές συσκέψεις στην Ελευθεροτυπία, όπου όλοι οι επικεφαλείς των Τμημάτων παρουσίαζαν και συζητούσαν τα θέματά τους ώστε να διαμορφωθεί η έκδοση της επόμενης ημέρας – μια διαδικασία «πραγματικό πανεπιστήμιο», με αληθινά φωτισμένους δημοσιογράφους, ιδίως τον πρώτο καιρό – εκτός από όλα αυτά τα ωραία, έρχεται μπροστά μου και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που ήταν μόνιμα επάνω από τα κεφάλια μας.

Δεν υπήρχε βραδιά που να μην πέσει στο τραπέζι είδηση για κάποια  παρανομία. Και η γραμμή της εφημερίδας ήταν αδιασάλευτη: Όπου υπάρχει, την διερευνούμε, την επιβεβαιώνουμε, και την αποκαλύπτουμε. Δεν υπάρχει παράβαση νόμου που μπορεί να έχει δικαιολογία, έλεγε ο μακαρίτης ο Φυντανίδης, παρά μόνο, συμπλήρωνε, εάν ανακαλύψετε μια ιστορία σαν του Γιάννη Αγιάννη!

Χρήστος Μιχαηλίδης

Δυστυχώς, όταν έγινε νόμος η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ανακαλύψαμε και εμείς μιαν άλλην εξαίρεση: του εαυτού μας. Πέραν αυτού, ακόμα και τα ρεπορτάζ από χώρους όπου ο νόμος δεν εφαρμοζόταν, δεν ήταν δημοφιλή (το λέω κομψά), και συνήθως χώνονταν στις μέσα σελίδες.

Μιλάμε για καραμπινάτη παραβίαση του νόμου. Που όμως για τα περισσότερα ΜΜΕ υποβαθμιζόταν με τη δικαιολογία «οι περισσότεροι που καπνίζουν είναι, όπως και εμάς, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, που έχουν το τσιγάρο απαραίτητη συνήθειά τους».

Εν μέρει, αληθές! Αλλά τώρα πια που είμαι άκαπνος εδώ και 18 χρόνια, αντικαθιστώ εύκολα το «συνήθεια» με το «εξάρτηση».

Κι έχει δίκιο ο Καθηγητής κ. Μπεχράκης, ότι ο καπνιστής δεν είναι ο δράστης εδώ – θύμα είναι, και κακώς δαιμονοποιείται. Δράστης είναι εκείνος που παραβιάζει τον νόμο.

Θα σας μεταφέρω, τέλος, μια εικόνα, πολύ πρόσφατη, που εμένα με σόκαρε:

Συναντήθηκα σε έναν ωραίο, παραδοσιακό καφενέ του Παγκρατίου, με παλιούς καλούς φίλους. Ένας από αυτούς, ένας άνθρωπος που έκανε μερικές από τις καλύτερες εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση, έχει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και όπου πηγαίνει έχει μαζί του μια φορητή συσκευή οξυγόνου.

Είχαμε ενώσει τρία τραπεζάκι – ήμασταν περίπου 12. Υπήρχαν τουλάχιστον δύο τασάκια ανά τραπέζι. Σχεδόν όλοι κάπνιζαν. Ο φίλος μου με το οξυγόνο δεν δυσανασχετούσε. Ήθελαν τον ρωτήσω γιατί, αλλά δεν το τόλμησα. Με έβγαλε από τη δύσκολη θέση ένας ξένος, που επίσης ήταν στο τραπέζι, σύντροφος μιας συναδέλφου. Φώναξε τον καφετζή και τον ρώτησε «πώς το ανέχεσαι αυτό;». «Αφού το ανέχεται εκείνος», απάντησε αμέσως, δείχνοντας τον φίλο μου της ΕΡΤ, ο οποίος κατέβασε το κεφάλι για να κρύψει τη μελαγχολία του, και συνέχισε να σιωπά.

Το θέμα, μας το έδωσε ο ξένος συνάδελφος. Η είδηση δεν είναι ο καπνιστής. Είναι ο καφετζής.

Δεν ξέρω εάν εμείς, του Τύπου, το έχουμε καταλάβει αυτό…

Όπως επίσης δεν ξέρω εάν έχουμε καταλάβει ότι η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, είναι σαφέστατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ένα κράτος έχει την υποχρέωση να αντιληφθεί αυτήν την διάσταση και να προστατεύσει εκείνους που την υφίστανται.

Εάν σήμερα καλούσαμε εδώ τους δημοσιογράφους με το briefing ότι θα γινόταν πχ καταγγελία για κακοποίηση παιδιών σε ελληνικές οικογένειες, (μέγιστο θέμα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και μάλιστα των παιδιών), η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ θα ήταν γεμάτη. Κι’ όμως, είναι απείρως περισσότερα τα θύματα (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) που προσβάλλονται και πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Κι όμως, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για αυτήν την διάσταση, είναι ακόμα λειψό.

Υστερόγραφο: Τα καλά νέα, είναι ότι σήμερα, στα περισσότερα ΜΜΕ, μπορεί να εξακολουθούμε να μην αναδεικνύουμε όπως πρέπει την μη εφαρμογή του νόμου, αλλά όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι, ιδίως οι νεώτεροι, είναι μη καπνιστές. Και, χαίρομαι να πω πως είναι και πλειοψηφία.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Hellenic Cancer Society

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650