210.38.26.600
dioikisi@cancerhellas.org

Δωρεές & Συνδρομές

Ταινία Μεγάλου Μήκους – Πόσο Κρατάει το Αύριο;

Στόχος η δημιουργία της κινηματογραφικής ταινίας, ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, βασισμένου στην εμπειρία της θεατρικής παράστασης «Παρ’ όλ’ αυτά», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων που επιβίωσαν του καρκίνου.

Η οικονομική σας υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η ταινία θα αναδείξει τις πολύτιμες και μοναδικές – στην Ελλάδα – υπηρεσίες του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ε.Α.Ε στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη επιβιωσάντων από καρκίνο. Θα συνδράμει επίσης, με τρόπο ουσιαστικό και δυναμικό, στην προσπάθεια απομυθοποίησης του καρκίνου και ένταξης της νόσου εκεί που πραγματικά ανήκει: στην ίδια την ΖΩΗ!

Μπορείτε να κάνετε την δωρεά σας μέσω του PayPal βοηθώντας στην δημιουργία της ταινίας

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΣΑΣ

Κωδικός προϊόντος: 0009 Κατηγορία: Ετικέτες: , ,

Περιγραφή

Η ταινία μας, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», βασίζεται στο θεατρικό έργο «ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ». Η παράσταση ανέβηκε την άνοιξη του 2018 ως δημιουργία του θεατρικού εργαστηρίου γυναικών που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που προσφέρει δωρεάν το ΚΕντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Πρωταγωνίστριες ήταν εννέα γυναίκες που εργάστηκαν με την σκηνοθέτη θεάτρου Γεωργία Μαυραγάνη για 16 μήνες, σύμφωνα με τις αρχές του θεάτρου επινόησης. Πραγματοποιήθηκαν έξι παραστάσεις σε θέατρο της Αθήνας, μία στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης ύστερα από πρόσκληση του ΚΘΒΕ, και μια στο θέατρο Παλλάς, στον εορτασμό των 60 χρόνων της Ε.Α.Ε. Κορύφωση αποτέλεσε η συμπερίληψη της παράστασης στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Έπειτα από εργασία δύο χρόνων της κινηματογραφικής μας ομάδας με επτά από τις γυναίκες, είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Αυγέρης, το σενάριο ο Νίκος Βέργαδος, ενώ την εκτέλεση της παραγωγής έχει αναλάβει γνωστή εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών. Στόχος της ταινίας είναι να συμβάλει στην από-στιγματοποίηση του καρκίνου στην κοινωνική συνείδηση και να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς που επιβιώνουν από την ασθένεια μπορούν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους. Αυτή τη φορά όμως ως μία νέα ευκαιρία για δημιουργία και αλλαγή, προς μία καλύτερη συνολικά ποιότητα και κατανόηση της ζωής.

Τα γυρίσματα της ταινίας προβλέπεται να γίνουν από 28 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2023, σε ελληνικό νησί, με την υποστήριξη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και φορέων αυτοδιοίκησης. Το κόστος για την υλοποίηση της ταινίας εκτιμάται στο ποσό των 60.000 ευρώ περίπου.

Η οικονομική σας υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η ταινία θα αναδείξει τις πολύτιμες και μοναδικές – στην Ελλάδα – υπηρεσίες του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ε.Α.Ε στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη επιβιωσάντων από καρκίνο. Θα συνδράμει επίσης, με τρόπο ουσιαστικό και δυναμικό, στην προσπάθεια απομυθοποίησης του καρκίνου και ένταξης της νόσου εκεί που πραγματικά ανήκει: στην ίδια την ΖΩΗ!

YouTube video


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε έναν μικρό καλοκαιρινό οικισμό βρίσκουμε μια ομάδα γυναικών που τις έχει ενώσει η συμμετοχή τους σε μία θεατρική παράσταση, όπου μίλησαν οι ίδιες για την ζωή τους.

Μία από αυτές έχει νοικιάσει ένα παραλιακό σπίτι για το καλοκαίρι και αποφασίζει να εκπληρώσει ένα όνειρό της: να καλέσει τις υπόλοιπες να περάσουν μερικές χαλαρές μέρες όλες μαζί. Αναπόφευκτα θα συναντηθούν ξανά «με τον κρίκο που τις ένωσε όλες» που ήταν και το θέμα της παράστασης: τον καρκίνο του μαστού.

Η δράση εκτυλίσσεται τόσο στο σπίτι, όσο και σε κοντινές παραλίες (αλλά και αλλού) όπου οι γυναίκες κολυμπούν, απολαμβάνουν τον καφέ, το φαγητό ή κάνουν τις μικρές εξορμήσεις τους. Στην παρέα θα προστεθεί κάποια στιγμή και η ηθοποιός που υποδύθηκε τη νοσοκόμα στην παράσταση, η οποία θα λειτουργήσει ως «φωνή» των νοσηλευτών (και των γιατρών) που εργάζονται στον τομέα θεραπείας του καρκίνου.

Μέσα στην ατμόσφαιρα της ανεμελιάς των ιδιαίτερων αυτών διακοπών τους, θα ανακαλέσουν καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα. Τις μέρες της διαμονής τους θα ανατρέξουν στις στιγμές της διάγνωσης, της πρώτης αντίδρασης και των κινήσεων που έκαναν για το θέμα της υγείας τους. Θα τις δούμε να θυμούνται τους ανθρώπους που τις στήριξαν, περιστατικά, αλλά κι ευτράπελα από το διάστημα των θεραπειών τους.

Δε θα παραλείψουν να πουν τη γνώμη τους για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και να προτείνουν λύσεις βασισμένες στην εμπειρία τους. Η κάθε μία, μέσα από μία προσωπική ιστορία που θα μας αφηγηθεί, θα ρίξει φως στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, από την ολοκλήρωση των θεατρικών παραστάσεων και μετά. Και την τελευταία βραδιά θα κάνουν ένα -απροσδόκητα γενέθλιο – πάρτι γύρω από μία φωτιά στην παραλία, όπου δε θα λείψουν οι εκπλήξεις.

 

Στόχος της ταινίας

Η δημιουργία της κινηματογραφικής ταινίας, ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, βασισμένου στην εμπειρία της θεατρικής παράστασης «Παρ’ όλ’ αυτά», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων που επιβίωσαν του καρκίνου.

Σε επιστημονικό επίπεδο, συμπληρώνει και ενισχύει τις εξατομικευμένες ή ομαδικές τεχνικές ψυχοθεραπείας που προσφέρονται για την ψυχική υγεία των ασθενών. Συνεισφέρει σημαντικά στη σύνδεση της ασθένειας με τη ζωή και στον τρόπο που οι ασθενείς που επιβιώνουν από τον καρκίνο θα μπορέσουν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους με διαφορετικούς όρους. Η μοναδικότητα αυτού του εγχειρήματος θα καταγραφεί ως ένα σημαντικό και πρωτοποριακό παράδειγμα παρέμβασης στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ογκολογικών ασθενών.

Σε κοινωνικό επίπεδο, αναδεικνύει την υποκειμενική σχέση του ανθρώπου με τη σκληρή πραγματικότητα των συμπτωμάτων, των θεραπειών και των εξετάσεων, προτείνοντας στην κοινωνία και τους πολίτες, που ακόμα και σήμερα διστάζουν να προφέρουν τη λέξη καρκίνος, την πανανθρώπινη διάσταση της ασθένειας ως μια ευκαιρία αλλαγής και δημιουργίας.

Είναι μοναδική η δύναμη του κινηματογραφικού έργου καθώς απευθύνεται σε ευρύ πληθυσμό και αποτελεί ζωντανή μαρτυρία, μέσα στο χρόνο, της μεταμόρφωσης της οδύνης του καρκίνου σε τέχνη.

 

ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.

To ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. (Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία) οργανώθηκε ως προς την δομή του και την λειτουργία του το 2014 με σκοπό την ανάπτυξη της Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας στην Ελλάδα

Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο είναι μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη που επηρεάζει σημαντικά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση της ασθένειας ως μια ρήξη στην προσωπική ιστορία του ασθενή απαιτεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του οικογενειακού και συνοδού περιβάλλοντος, στα διάφορα στάδια της ασθένειας.

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει διαμορφώσει μια καινούρια κατάσταση χρονιότητας της ασθένειας γεγονός που προσδίδει καινούρια δυναμική στη σχέση του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς του. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Η ψυχοκοινωνική ογκολογία αποτελεί ένα κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών με αυξανόμενες ανάγκες συστηματικής έρευνας και απαιτητικής εκπαίδευσης των επιστημόνων της ψυχικής υγείας. Το ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. φιλοδοξεί με τις δράσεις του να συνεισφέρει στην υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αυτού του κλάδου, όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

 

Κώστας Αυγέρης – Σκηνοθεσία

Ο Κώστας Αυγέρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγριά Μαγνησίας. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Πρωτοεμφανίζεται το 1980 στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη πολυβραβευμένη ταινία μεσαίου μήκους «Η Ματαίωση» σε σενάριο Π. Μάτεσι.

Το 1983 αρχίζει μια μεγάλη διαδρομή στην ΕΡΤ με τις μουσικές εκπομπές «Οι παλιοί μας φίλοι» του Γιώργου Παπαστεφάνου (Βραβείο 1991), αλλά και πολλά δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ στη σειρά «Η ΕΡΤ στη Β. Ελλάδα». Επίσης σκηνοθετεί τις τηλεταινίες «Το χρονικό μιας μοιχείας» της Μ. Βαμβουνάκη (1987) και την «Κόκκινη Κλωστή» της Ε. Φακίνου (1988).

Στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης δουλεύει για τον σταθμό SEVEN-X στις εκπομπές«Εικονομαχίες», «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», «Βαβυλωνία». Το 1997 ξεκινάει μακρά συνεργασία με το MEGA με δεκάδες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές μικρής καιμεγάλης διάρκειας. Σταθμός το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ γαστρονομίας «Μπουκιά και Συχώριο» με τον Ηλία Μαμαλάκη (2003-2008) με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Α’ βραβείο στο Gourmet Voice – World Festival 2006).

Το 2008 υπογράφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση του Σ. Κραουνάκη «Αυτά που κάψαν το σανίδι». Ακολουθούν μουσικές σειρές και αφιερώματα, ιστορικά ντοκιμαντέρ, οδοιπορικά γαστρονομίας, λαογραφικές εκπομπές. Το διάστημα 2015-2018 εργάζεται για το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE History στη σειρά «Η Ελλάδα από το Α έως το Ω» και τις μίνι σειρές «ΕΛΣ – Η Ιστορία της Όπερας στην Ελλάδα» και «ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – Ψηφιακή Εποχή».

 

Από το 2013 συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και σήμερα βρίσκεται στον αέρα με το «Κυριακή στο χωριό ξανά» και το ‘The Life of Loi’, μια εκπομπή για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως, για το αμερικανικό δίκτυο PBS – WGBH (βραβευμένη με το Τelly Award 2023 στην κατηγορία Series: Food & Beverage)

Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Με δύο βαλίτσες» για την αλληλεπίδραση τής ελληνογερμανικής κουλτούρας σε ανθρώπους που έχουν ζήσει και στις δύο χώρες, συμμετέχει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

Νίκος Βέργαδος – Σενάριο

Ο Νίκος Βέργαδος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς   μετανάστες. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (με ειδίκευση στην Γλωσσολογία) στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Μετάφραση – Διερμηνεία στο Universidad Autonoma της Βαρκελώνης. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του εργαζόμενος ως μεταφραστής για τον υποτιτλισμό ξένων ταινιών αλλά και ως αρχισυντάκτης σε free press έντυπο.

Το 2016 αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση του αρχείου του πολυγραφότατου Έλληνα συγγραφέα & δημοσιογράφου Γιάννη Ξανθούλη. Γράφει το σενάριο για την εκπαιδευτική  ταινία  μικρού μήκους «Ολοκαύτωμα  και  οι Έλληνες  Εβραίοι», χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και του Υπουργείου   Παιδείας. Από το 2019   είναι   ο project manager στην Ελλάδα της εκπομπής για τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής ‘The Life of Loi’ με τη Μαρία Λόη, για το WGBH-PBS (βραβευμένη με το Τelly Award 2023 στην κατηγορία Series: Food & Beverage)

Το 2020 γράφει το σενάριο για το διαφημιστικό σποτ της Ελλ. Αντικαρκινικής Εταιρείας, «Είμαστε εδώ», με θέμα την ψυχοκοινωνική υποστήριξη νέων και εφήβων με νεοπλασματικές ασθένειες. Συγγράφει επίσης το εορταστικό μουσικο-θεατρικό δρώμενο «Malvasia: μία βενετσιάνικη ιστορία αγάπης μετά μουσικής!» για τον Δήμο Μονεμβασίας.

Σήμερα γράφει τις «12 ιστορίες» με θεματολογία από την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων για λογαριασμό του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

 

Ραχήλ Μανουκιάν – Παραγωγή

Η Ραχήλ Μανουκιάν γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και είναι Διευθύντρια Παραγωγής σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα και βραβευμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αλλά και σε διαφημιστικές καμπάνιες.

‘Έχει διατελέσει διευθύντρια παραγωγής στις μεγάλου μήκους ταινίες ο «Βασιλιάς» σε σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικού, το «Χάνι» σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή και σε διαφημιστικές καμπάνιες για την TNT film & TV productions.

‘Έχει εργαστεί σε όλα τα πόστα της παραγωγής από Casting director, Οργάνωση Παραγωγής αλλά και Διευθύντρια Παραγωγής στα ντοκιμαντέρ «Μπουκιά και συχώριο», «Μην πατάτε το πράσινο», «Χώματα με ιστορία», «Εξερευνώντας  το Άγνωστο», «Λευκάδα… Δια βίου» και «Ηλεία… Εκπαιδεύοντας τον Πολίτη», «Δια βίου φως», «Του Νερού τα Παραμύθια», «The Longest Run», «9 Μουσεία ένα ταξίδι» «Ο Κόσμος των Ελλήνων», «Κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα», «Μία μέρα για όλον τον κόσμο», «Αζήτητες βαλίτσες» κα.

Ένας σύγχρονος και έγκυρος τρόπος επικοινωνίας μαζί μας. Για άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες μας καλέστε στο 215.215.1650